Zachówek - będzie im się należał?

• Autor wątku Autor wątku MagdaS.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MagdaS.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Teściowa (żyjąca) w testamencie przepisuje swoją część domu (część po jej zmarłym mężu została podzielona między nią a jej czwórką dzieci - brak testamentu) najmłodszemu synowi.
Czy pozostała trójka jej dzieci będzie miała prawo do zachówku, jeżeli w testamencie napisała, że uważa, że za życia pomogła im w sposób wystarczajacy (nie mam teraz tego testamentu przed sobą, ale to mniej więcej tak brzmi)???

To nie jest powód do pozbawienia reszty dzieci prawa do zachowku!

A jakie musiałoby być sformułowanie, czy dosłownie: pozostałą trójkę wydziedziczam???

Przepraszam za błąd,
teraz dopiero doczytałam, że użyłam złego słowa: nie zachówek, tylko zachowek.

MagdaS. napisał:
A jakie musiałoby być sformułowanie, czy dosłownie: pozostałą trójkę wydziedziczam???

Tak, ale wydziedziczenie musi być wiarygodnie umotywowane.

I jeszcze jedno pytanie:
Czy rodzeństwo mojego męża o zachowek musi sie upomnieć, żeby go otrzymać, czy tak jakby z urzędu dostają?

art. 1008 KC. spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1. wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego,
2. dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci,
3. uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.
art.1009 KC Przyczyna wydziedziczenia uprawnionego do zachowku powinna wynikać z treści testamentu.
No i chyba dla ciebie najważniejsze:
art.991 par.2 KC Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiorcy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Mam nadzieję, że troszkę pomogłem.
Pozdrawiam

"przysługuje roszczenie przeciwko spadkobiercy" - czyli jak rozumiem, jak sie nie upomną to nie trzeba być nadgorliwym i im tego wypłacać, czy tak??
A teraz tak na przykładzie (bo nie wiem czy dobrze umiałabym to wyliczyć):
- wartość części spadku - 200 000,00
- do dziedziczenia ustawowego upoważnione 4 osoby, to:
200 000,00/4=50 000,00 - tyle należy się każdemu z ustawy
- zachowek:
50 000,00/2=25 000,00

dobrze
Dziekuję i pozdrawiam

Powrót