Zachowek, co to jest i komu sie nalezy?

• Autor wątku Autor wątku bleki9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bleki9

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam serdecznie i prosze o udzielenie odpowiedzi na moje pytanie. Moja mama ze swoim drugim mezem spisali testament , gdzie jest zaznaczone ze po smierci zony wszystko przechodzi na meza i odwrotnie po smierci meza wszystko przechodzi na zone. Mam wobec tego pytanie co to jest zachowek, czy mi sie nalezy cos takiego , nawet jezeli nie jest nic zapisane na mnie w testamencie,( a dodam ze jestem jedynakiem a maz mojej mamy nie ma dzieci), mam wlasna rodzine i nie mieszkam z matka. Prosze o odpowiedz, dziekuje - bleki9

Zachowek należy się właśnie w przypadku pominięcia kogoś z rodziny w testamencie. Należy się zstępnym (dzieci, wnuki itp), małżonkowi i rodzicom spadkodawcy. Jego wysokość: jeśli jesteś trwale niezdolny do pracy - 2/3 wartości udzialu w majątku spadkowym, który by ci przypadł przy dziedziczeniu ustawowym (a przy dziedziczeniu ustawowym miałbyś połowę spadku Ty, połowę mąż matki), jeśli nie jesteś trwale niezdolny do pracy - 1/2 tego udziału.
Po śmierci mamy przysługuje Ci roszczenie do spadkobiercy (czyli męża matki) o wypłatę należnego Tobie zachowku.

[cytat="bleki9"]Witam serdecznie i prosze o udzielenie odpowiedzi na moje pytanie. Moja mama ze swoim drugim mezem spisali testament , gdzie jest zaznaczone ze po smierci zony wszystko przechodzi na meza i odwrotnie po smierci meza wszystko przechodzi na zone. Mam wobec tego pytanie co to jest zachowek, czy mi sie nalezy cos takiego , nawet jezeli nie jest nic zapisane na mnie w testamencie,( a dodam ze jestem jedynakiem a maz mojej mamy nie ma dzieci), mam wlasna rodzine i nie mieszkam z matka. Prosze o odpowiedz, dziekuje - bleki9[/cytat]

Jeśli to jest jeden testament i jest sformułowany tak jak piszesz, to mi się zdaje, że jest on nieważny ... Obowiazuje zakaz testamentów wspólnych ...

Jeżeli faktycznie "testament" ma taką formę, że został sporządzony na jednym dokumencie obejmującym dwa oświadczenia woli, to jest on bezwzględnie nieważny, jako tzw. testament wspólny.

Powrót