Zachowek .... Czy mam prawo?

• Autor wątku Autor wątku tommilus88@gmail.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tommilus88@gmail.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Moja siostra niecałe 9 lat temu dostała jedno mieszkanie które było własnością ojca w formie darowizny. Tata zmarł. Drugie mieszkanie ja i siostrą mamy w formie spadku po ojcu. Pytanie moje czy mogę domagać się zachowku? Tego mieszkania co była zrobiona darowizna?

tommilus88@gmail.com napisał:
Moja siostra niecałe 9 lat temu dostała jedno mieszkanie które było własnością ojca w formie darowizny. Tata zmarł. Drugie mieszkanie ja i siostrą mamy w formie spadku po ojcu. Pytanie moje czy mogę domagać się zachowku? Tego mieszkania co była zrobiona darowizna?

wszystko zależy od tego na jakiej podstawie dziedziczyliście mieszkanie po ojcu
- jeśli na podstawie testamentu, to dostałeś zachowek (połowę mieszkania) i nic więcej ci się nie należy...,
- jeżeli na podstawie ustawie to liczy się: wartość mieszkania jakie dostała siostra + wartość mieszkania jakie dostaliście po połowie.
Jeżeli wyjdzie, że oba mieszkania warte łącznie np. 1 mln zł
To powinniście taki rozliczyć wartość nieruchomości, żeby mieć po 500 000,zł
np. jeżeli odziedziczyłeś z siostrą po połowie warte 600 000,00 zł
a mieszkanie jakie wcześniej dostała siostra od ojca jest warte 400 000 zł
To np. siostra może się zrzec połowy mieszkania (tego za 600 000)
Ona zatrzyma mieszkanie za 400 000
Ty za 600 000 i wtedy musisz siostrze spłacić 100 000 zł

: Zachowek .... Czy mam prawo?

Drugie mieszkanie na podstawie aktu notarialnego poświadczenia dziedziczenia...spadek (z dobrodziejstwem inwentarza) Tak pisze. Ojciec nie zrobił testamentu. . I chodzi o to pierwsze co była darowizna czy mogę zachowku się domagać? Inni mówią tak inni nie

Ostatnia edycja:
RE: : Zachowek .... Czy mam prawo?

tommilus88@gmail.com napisał:

twoja sytuacja jest uregulowana w art.1039 kodeksu cywilnego

Art. 1039. § 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem, spadkobiercy ci są wzajemnie zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadkodawcy darowizn oraz zapisów windykacyjnych, chyba że z oświadczenia spadkodawcy lub z okoliczności wynika, że darowizna lub zapis windykacyjny zostały dokonane ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia.
(...)
§ 3. Nie podlegają zaliczeniu na schedę spadkową drobne darowizny zwyczajowo w danych stosunkach przyjęte.

Jeżeli zatem w umowie darowizny ojciec oświadczył, że zwalnia tą darowiznę od obowiązku zaliczenia na schedę spadkową - nic ci się nie należy (od mieszkania jakie w formie darowizny od ojca dostała mieszkanie twoja siostra)
jeżeli takiego zapisu nie było
to do Działu Spadku liczy się wartość darowizny tego mieszkania...
.
czy sporządziliście DZIAŁ SPADKU ?

Można gdzieś to sprawdzić? Podejrzewam że nie ale .....

Działu spadku jeszcze nie zrobiliśmy?

Jeżeli nie robiliście działku spadku
to przede wszystkim musisz poznać treść umowy darowizny to znaczy, czy ojciec w umowie darowizny:
- oświadczył, że mieszkanie wchodzi/ nie wchodzi w skład schedy spadkowej.
Jak nie oświadczył, to znaczy, że wchodzi w skład schedy spadkowej.
Jak poznać treść umowy darowizny ?
Jeżeli siostra nie będzie chciała ci okazać Umowy Darowizny
musisz poprosić jakiegoś notariusza, aby udał się do ksiąg wieczystych i poprosił
o akta księgi wieczystej jaka jest prowadzona dla mieszkania "darowizna-siostra"
w tych aktach jest odpis tej umowy darowizny.
Notariusz pozna jej treść i powie ci co w niej jest, może zrobić też foty....
.
z doświadczenia wiem, że w 99% umów darowizny darczyńcy pomijają okoliczność, czy w przyszłości mieszkanie ma lub nie ma wchodzić w skład "schedy spadkowej"
co oznacza, że w skład tej "schedy spadkowej" wchodzi....

Też tak myślę to jezeli nie wchodzi to mam prawo do zachowku. Vabank zagrać chyba trzeba? Ciekawe jakie koszty notariusza żeby sprawdził?

mylisz pojęcia:
- tu nie chodzi o "zachowek" bo zachowek to minimalny udział w spadku, a ty już to masz (1/2 mieszkania),
TU CHODZI O OBLICZENIE "WARTOŚCI SPADKU" poprzez ustalenie, czy podarowane przez ocja mieszkanie Siostrze wchodzi w skład wartości "schedy spadkowej"
- niestety przepisy uniemożliwiają każdemu chodzenie do Sądu do Ksiąg Wieczystych i poznawanie treści AKT załączonych do ksiąg wieczystych.
Jest ścisła kategoria osób które mają takie prawa w tym notariusze.
Jeżeli chodzi o koszta, to zależy o jakiej miejscowości mówimy, a przede wszystkim, czy nie masz jakiegoś notariusza - znajomego, żeby ci to grzecznościowo zrobił.
Jak będą kłopoty
- zagraj VA BANK, powiedz, siostrze, że wiesz, że ojciec nie wyłączył ze "Schedy spadkowej" darowanego mieszkanie, więc wchodzi w skład "schedy spadkowej" i sobie policzcie wartość mieszkań i należy wam się po 1/2.
Chyba, że siostra wybroni się, że ojciec w umowie darowizny wyłączył wejście podarowanego jej mieszkania do "schody spadkowej" ale powinna okazać akt notarialny darowizna przy DZIALE SPADKU

Powrót