Zachowek- czy mi się należy

• Autor wątku Autor wątku barlett21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barlett21

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Dzień dobry i cześć wszystkim,
mam pewne zapytanie, mam nadzieję, że połapiecie siew mojej opowieści, a co ważniejsze - będziecie w stanie odpowiedzieć na moje pytanie.
Otóż kilka lat temu po śmierci mojego dziadka, babcia ze swoimi córkami - moją mamą i trzema innymi córkami postanowiły uregulować kwestie związane z mieszkaniem (nazwijmy je B- bezdzietna- C- 1 dziecko ma, D- jedno dziecko ma). Wszystkie prawnie zrzekły się się mieszkania na rzecz jednej z córek - nazwijmy ją B (jest bezdzietna), zaś czwarta córka- D- (ma jedno dziecko) jako jedyna nie zrzekła się. Tu wiem, domyślam się, że należy jej się część mieszkania. Dwa lata temu zmarła babcia.
Ostatnio usłyszałem, że właśnie jedna z ciotek, ta na którą prawie wszystkie sie zrzekły - B- powiedziała, że mieszkanie przepisze córce swojej siostry - imię D tej siostry - tej, która się nie zrzekła po śmierci dziadka.
Czy w tej sytuacji mi , mojemu bratu czy kuzynowi od ciotki C- jako synowi jednej z córek należy się zachówek? Pytam, bo wraz ze swoją siostrą i kuzynem zostaliśmy całkowicie pominięci przy tym.

Moja mama - ma 2 dzieci (mnie i siostrę- ja mam syna, moja siostra nie ma dzieci)
ciotka - B- bezdzietna - to na nią ciotka C, moja mama i babcia zrzekły się i przepisały chatę na nią.
ciotka -C- ma 1 syna- syn ma 1 dziecko
ciotka D- ma 1 córkę - córka ma 1 dziecko (ona się nie zrzekła)

wszystkie córki żyją

Ostatnia edycja:
Czy wszystkie córki Babci (w tym twoja mama) żyją?

To nawet nie jesteś w kręgu spadkobierców po babci, to o jakim zachowku mowa?

Chodzi o zachowek po śmierci ciotki, na którą jest przepisane mieszkanie

Po ciotce skoro nie ma dzieci dziedziczyć będzie twoja mama. Nadal nie ty.

Ok dzięki za odpowiedź. "Problem" zacznie się wiadomo kiedy. Dzięki!

Ciotka może komuś podarować mieszkanie..sprzedać i wydać kasę...może nie będzie nic do dziedziczenia.

Powrót