Zachowek- czy się należy

• Autor wątku Autor wątku kefirek1112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kefirek1112

Użytkownik
Odpowiedzi
273
Dzień dobry, piszę jeszcze raz ponieważ źle się wcześniej wyraziłam, tzn. napisałam zbyt zawile: piszę w imieniu mojej teściowej.

Rodzice mieli 7 dzieci, przepisano wszystko na wnuczkę (nikt nie widział ani darowizny ani testamentu- podobno miała się babcią opiekować- ale wnuczka zamieszkała w USA).
Ojciec zmarł wcześniej, matka zmarła w tym roku, natomiast wnuczka 2 miesiące po niej - dodam, że wnuczka miaszkała w USA i ma 1 dziecko oraz męża. (nie przepisała nic nikomu-chyba:)).
Dwie siostry chcą by choć część spadku przypadła im: czy mają do tego prawo?
Jeśli tak czy 1/7 czy połówkę z 1/7?
Co należy zrobić by się to udało i jakie są szanse, koszty?
Bardzo dziękuję.

Żadne z rodziców nie zostawiło testamentu, więc mamy dziedziczenie ustawowe. Po ojcu dziedziczą dzieci i małżonek. Po matce już tylko dzieci. Wszystko za życia matki zostało przepisane prawdopodobnie w formie darowizny na wnuczkę. Po wnuczce (jeśli ta nie zostawiła testamentu) dziedziczą jej małżonek i dziecko.
A kiedy przysługuje zachowek proszę przeczytać w poradniku:
http://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/ ... .html#r6_2

Zatem można wystąpić o zachowek (nie po wnuczce, ale po matce- tej która przepisała wszystko na wnuczkę)l, czy nie. Dodam, że chodzi tu min. o 12 ha - wszyscy z rodzeństwa ciężko tam pracowali- a zostało to podarowane wnuczce.
Proszę odpisać, bo nie mogę się zorientować z tego poradnika- bo czytam go w ten sposób jakby spadkodawcą była ta wnuczka- czyli wg tego nie można wystąpić o zachowek.

Zachowek występuje tylko przy dziedziczeniu testamentowym. A w tym przypadku testamentu nie było.
Jeśli chodzi natomiast o przepisanie tej nieruchomości, to proszę sprawdzić w jakiej formie zostało to dokonane(akt notarialny, zwykła pisemna).

Powrót