Zachowek dla ubezwłasnowolnionego.

• Autor wątku Autor wątku Iss55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iss55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Jestem opiekunem prawnym ubezwłasnowolnionego syna. W zeszłym roku zmarł jego ojciec. Cały spadek zapisał ostatniej żonie. Syn utrzymywał kontakt z ojcem. Chcę wystąpić o zachowek dla syna, bo on sam nie może i nie potrafi. I tu 1. pytanie: czy dobrze myślę, że powodem będzie syn, a ja jedynie jego reprezentantem?
Chcę również ubiegać się dla syna o zwolnienie z 5% wpisu, bo jego dochody są raczej skromne (moje również, bo pobieram świadczenie pielęgnacyjne). I tu 2. pytanie: składam ten wniosek jako reprezentant syna, ale on będzie wnioskodawcą?
Pytanie 3. - w Oświadczeniu o stanie rodzinnym, majątku... co mam wpisać w punkcie 3 (Dane osoby składającej wniosek) ? Na mój "chłopski" rozum powinnam wpisać syna i znów mnie jako reprezentanta, a ja będę figurowała w punkcie 4. jako członek rodziny.

Czy dobrze myślę?

Iss55 napisał:
Jestem opiekunem prawnym ubezwłasnowolnionego syna. W zeszłym roku zmarł jego ojciec. Cały spadek zapisał ostatniej żonie. Syn utrzymywał kontakt z ojcem. Chcę wystąpić o zachowek dla syna, bo on sam nie może i nie potrafi. I tu 1. pytanie: czy dobrze myślę, że powodem będzie syn, a ja jedynie jego reprezentantem?

Tak.

Iss55 napisał:
Chcę również ubiegać się dla syna o zwolnienie z 5% wpisu, bo jego dochody są raczej skromne (moje również, bo pobieram świadczenie pielęgnacyjne). I tu 2. pytanie: składam ten wniosek jako reprezentant syna, ale on będzie wnioskodawcą?

Należy napisać pozew wskazując syna jako powoda, a Pani określa się jako opiekun reprezentujący całkowicie ubezwłasnowolnionego powoda. I wówczas w pozwie dopisać wniosek o zwolnienie od kosztów odpowiednio go uzasadniając i dołączając oświadczenie o stanie majątkowym (są wzory w Internecie, chodzi o to, co Pani wskazała niżej).

Iss55 napisał:
Pytanie 3. - w Oświadczeniu o stanie rodzinnym, majątku... co mam wpisać w punkcie 3 (Dane osoby składającej wniosek) ? Na mój "chłopski" rozum powinnam wpisać syna i znów mnie jako reprezentanta, a ja będę figurowała w punkcie 4. jako członek rodziny.

Chłopski rozum okazał się niezawodny :) Tak, zgadza się.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Byłam nieco skołowana bo na infolinii sądu powiedziano mi, że skoro syn jest ubezwłasnowolniony, nie może nigdzie figurować, a dla mnie to było nielogiczne, bo zachowek nie mnie się należy.

Ostatnia edycja:
dopisać wniosek o zwolnienie od kosztów odpowiednio go uzasadniając i dołączając oświadczenie o stanie majątkowym

Zgodnie z art. 102 ust. 1- 2 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych ( t,j. Dz.U. z 2024 r. poz. 959) zwolnienia od kosztów sądowych może się domagać osoba fizyczna, jeżeli złoży oświadczenie, z którego wynika, że nie jest w stanie ich ponieść bez uszczerbku utrzymania koniecznego dla siebie i rodziny lub ich poniesienie narazi ją na taki uszczerbek.

Do wniosku o zwolnienie od kosztów sądowych powinno być dołączone oświadczenie obejmujące szczegółowe dane o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania osoby ubiegającej się o zwolnienie od kosztów. Oświadczenie sporządza się według ustalonego wzoru.

Pomocne informacje masz tutaj:
https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/formularze-pism-procesowych-w-postepowaniu-cywilnym

Pozew złożony, Sąd zwolnił syna z kosztów. Otrzymałam odpowiedź pozwanej na pozew.
Pozwana przedstawiła operat szacunkowy nieruchomości na kwotę, która mocno odbiega od cen rynkowych. Wiem, że ma kupca i cena sprzedaży jest o 25% wyższa, niż kwota z operatu. Ja w pozwie wnioskowałam o powołanie biegłego do wyceny tej nieruchomości. Co teraz? Jak argumentować, aby Sąd jednak biegłego powołał?

Bardzo proszę o pomoc.

Iss55 napisał:
Jak argumentować, aby Sąd jednak biegłego powołał?
Operat to jednak dokument prywatny a nie opinia biegłego sądowego z zakresu wyceny. W tej sytuacji nadal można popierać wniosek o biegłego. Złożenie operatu absolutnie nie wyklucza powołania dowodu z opinii biegłego sądowego. Operat należy bardziej traktować jako element stanowiska strony w zakresie wyceny. Niekoniecznie jednak jest to gwarancja rzetelności dokumentu. Uzasadnienie jakie Pani podaje jest dobre - kwota odbiega od wartości rynkowej. Na poparcie stanowiska można dodatkowo załączyć wydruki ofert z portali pośredników nieruchomości, z których wynika to niedoszacowanie.

Powrót