Zachowek dla wnuka

• Autor wątku Autor wątku Ponury
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ponury

Ponury

Użytkownik
Odpowiedzi
319
Sytuacja jest następująca. Moja babcia zmarła w listopadzie 2007 roku. Cały swój majątek (mieszkanie) przepisała na kościół katolicki. Wydziedziczyła ojca oraz jego brata testamentem. W ostatniej "Angorze" w dziale "Prawnik radzi" wyczytałem, że mam szansę o zachowek (art. 1011 i art 991 kc).

Mam pytania:

1.Czy moje roszczenie się nie przedawniło? Jeżeli nie, to kiedy się przedawnia?
2.Jak wnosi się takie roszczenie? Do Sądu Okręgowego czy gdzie?
3.Ile kosztuje taki pozew?
4.Czy sprawa jest do wygrania (w tle może być prawnik kościelny po drugiej stronie) ?
5. Czy muszę informować o wniesieniu pozwu dzieci brata ojca i samego brata?

Ostatnia edycja:
Co oznacza słowo "przepisała"? Rozumiesz przez to darowiznę czy testament? Kiedy darowizna/testament babcia sporządziła? Jeśli to testament czy został otworzony tzn. czy była w sądzie rejonowym sprawa o otwarcie i ogłoszenie testamentu?

1) zależy od Twoich odpowiedzi,
2) pozwem o zapłatę z tytułu zachowku; sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy (babci) - sąd rejonowy gdy kwota dochodzonego zachowku nie przekracza 75000 zł, okręgowy gdy przekracza;
3) 5% wartośc dochodzonego roszczenia;
4) niewiadomo; trudne pytanie zważywszy, że prawie nic niewiaidomo na temat;
5) nie

Dziękuję za odpowiedź. Uzyskałem bliższe dane:

- otwarcie testamentu odbyło w styczniu 2008 roku w Sądzie Rejonowym (ojciec nie pojechał prawidłowo powiadomiony o terminie)
- mieszkanie zapisane zostało na parafię
- mój ojciec został wydziedziczony ze względu na zaniedbanie opieki nad matką
- jego brat nie został jednak wydziedziczony

Czy ja posząc pozew do Sądu mam napisać wysokość swojego roszczenia? Czy napisać że ustalenie wysokości pozostawiam Sądowi?

Co mam załączyć? Odpis aktu urodzenia ojca i swój? Ksero swojego dowodu osobistego?

Pozew napiszę sam, mniej więcej wiem jakie wymogi formalnie powinien spełniać. Proszę o dalszą pomoc!

Roszczenie nie jest przedawnione.
Musi być podana wysokość roszczenia.

% to ile? Majątkiem było mieszkanie, wartość tak na oko około 180 tyś. zł. Coś mi się wydaje że tamtą sprawę powinien rozpatrywać Okręgowy ?!

Skoro brat Twojego ojca nie został wydziedziczony również jemu należy się zachowek. W przypadku dziedziczenia ustawowego należałoby Ci się 1/2 majątku spadkowego, natomiast zachowku 1/2 z 1/2 czyli 1/4 wartości masy spadkowej. Możesz więc dochodzić sądownie kwotę 1/4 ze 180 000 zł, czyli 45 000 zł.

Właściwy będzie więc Sąd Rejonowy.

Wpis sądowy wyniesie - 5% od 45 000 zł - czyli 2 250 zł.

W pozwie podaj sygn. akt sprawy w której ogłoszono i otwarto testament. Załącz swój odpis skrócony aktu rodzenia.

Dzięki za pomoc. Kompletuję dokumenty i najpierw napiszę do parafii o dobrowolną wypłatę zachowku. Jak nie odpowiedzą, wtedy do Sądu :)

Jeszcze pytanie. NIe bardzo wiem jak policzyć to 1/4 wartości tego mieszkania na 2007 rok. Czy mogę w pozwie pozostawić Sądowi wycenę mojego zachowku?

Według cen rynkowych. Sam masz wskazać wartość dochodzonego roszczenia.

Osiągnęliśmy porozumienie.

Mam jeszcze pytanie. Czy zachowek podlega opodatkowaniu?!

Tak.
Podatkiem od spadków i darowizn.

Ponury napisał:
Osiągnęliśmy porozumienie.

Mam jeszcze pytanie. Czy zachowek podlega opodatkowaniu?!

O, to super. Opłacalne, że zapytam? :D

Co do podatku, jak pisze Bedek.

Opłacalne. Jak zawisła groźba sądu, to spuścili z tonu. Nawet nagadali mi, że chyba mam jakiegoś prawnika (bzdura, wzory kwitów i wezwań znalazłem na necie).

Ile to będzie tego podatku ?! Określa to ustawa o czym?!

Ustawa o podatku od spadków i darowizn

A jeszcze jedno pytanko. Matka mówi mi, że jak się zgłosi do skarbówki otrzymanie zachowku w terminie 30 dni to się nie płaci podatku ?!

Buja czy też to prawda? Jeżeli tak, to jaka podstawa prawna?!

Powrót