zachowek - jak to jest w przypadku aktu notarialnego.

• Autor wątku Autor wątku Piotrek899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek899

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, byłem dziś po pomoc prawną u adwokata ale nie wiem czy akurat otrzymałem poprawną (nie chce takiej jakbym chciał usłyszeć, chce zgodną z obowiązującym prawem w Polsce). Mój ojciec w 2013 roku w akcie darowizny przekazał 1/8 swojego udziału w nieruchomości bratu i siostrze (jego rodzeństwo). I rodzi mi się pytanie, bo ojciec zmarł, jak wiadomo sytuacja rodzinna napięta czy zgodnie z literą prawa mogę wystąpić o zachowek od wyżej wymienionych ? Pani adwokat stwierdziła, że nie ale czytając coraz więcej na ten temat jestem innego zdania. Doszedłem do wniosku, że nawet jedyna wnuczka jest w łańcuszku osób uprawnionych do takowego zachowku.
Może mi ktoś rozwiać wątpliwości ?

A czy ty dostałeś coś od ojca, dziedziczyłeś coś po nim? Jak się ma wartość tego co dostałeś, odziedziczyłeś do wartości tej 1/8 udziału w nieruchomości?

Wartość, spadku jaki dziedziczę to 0. Z ustawy Matka 1/2 ja 1/4 i brat 1/4 ale wartość dla każdego z nas jest równa 0. Bo jedyna wartościowa rzecz, to właśnie ta 1/8 udziału w nieruchomości, którą ojciec w akcie darowizny przekazał swojemu bratu i swojej siostrze.

Z ustawy ty, matka i brat dziedziczycie po 1/3 (zakładam, że w chwili śmierci matka była żoną ojca). Czy rodzice jako małżeństwo nie mieli zadnego majątku wspólnego (mieszkanie, samochód, oszczędności itp)?

Szymciasty napisał:
Z ustawy ty, matka i brat dziedziczycie po 1/3 (zakładam, że w chwili śmierci matka była żoną ojca). Czy rodzice jako małżeństwo nie mieli zadnego majątku wspólnego (mieszkanie, samochód, oszczędności itp)?

Mieli minimalne oszczędności, tak była żoną ojca do czasu śmierci. Brak nieruchomości, ruchomości w postaci auta i tak dalej.

No to jeszcze ostatnie pytanie: kiedy zmarł ojciec?

W takim razie należy ci się zachowek, w wysokosci 1/2 tego co byś odziedziczył ustawowo, czyli równowartość 1/6 z 1/8 darowanego udziału. Przykładowo nieruchomość warta 500tys. x 1/8 (wielkość obdarowanego udziału) = 62,5 tys x 1/6 (twój zachowek) = 10,42tys

Szymciasty napisał:
W takim razie należy ci się zachowek, w wysokosci 1/2 tego co byś odziedziczył ustawowo, czyli równowartość 1/6 z 1/8 darowanego udziału. Przykładowo nieruchomość warta 500tys. x 1/8 (wielkość obdarowanego udziału) = 62,5 tys x 1/6 (twój zachowek) = 10,42tys

Dzięki za pomoc, teraz wszystko jasne.

Powrót