zachowek od darowizny a księga wieczysta

• Autor wątku Autor wątku ellinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ellinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam wszystkich i proszę o pomoc w następującej sprawie;
Mama kilka lat przed śmiercią podarowała mojemu bratu mieszkanie. Zmarła w październiku 2019r. Chciałabym wystąpić o zachowek do którego, o ile się nie mylę mam prawo.
Moje pytanie brzmi; czy zamiast gotówki mogę zaproponować bratu wpisanie mnie do księgi wieczystej jako współwłaściciela, a jeśli tak to czy możemy zrobić to w formie aktu notarialnego czy musi być przeprowadzone przed Sądem postępowanie spadkowe?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

ellinka napisał:
Mama kilka lat przed śmiercią podarowała mojemu bratu mieszkanie.
Jeśli znasz numer księgi wieczystej to najpierw sprawdź czy nie była to umowa dożywocia.

ellinka napisał:
czy musi być przeprowadzone przed Sądem postępowanie spadkowe?
Postępowanie spadkowe musi być przeprowadzone jako pierwsze ponieważ bez tego nie ma nawet pewności kto jest spadkobiercą.

ellinka napisał:
Moje pytanie brzmi; czy zamiast gotówki mogę zaproponować bratu wpisanie mnie do księgi wieczystej jako współwłaściciela, a jeśli tak to czy możemy zrobić to w formie aktu notarialnego
Zachowek jest wierzytelnością wyłącznie pieniężną więc uprawniony do zachowku (lub jego uzupełnienia) nie może żądać od osoby zobowiązanej zapłaty zachowku w naturze czyli w postaci jakiejś konkretnej rzeczy lub jak w tym przypadku w postaci udziału w nieruchomości. Żądanie takie nie mogłoby być rozpatrywane przez sąd. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie aby osoby te zawarły dobrowolnie notarialną umowę sprzedaży. W umowie takiej osoba uprawniona do zachowku sprzedaje swoją wierzytelność z tytułu zachowku osobie zobowiązanej do jego zapłaty w zamian za przeniesienie udziału własności w nieruchomości.

Serdecznie dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam

Powrót