Zachowek od darowizny po śmierci

• Autor wątku Autor wątku Paulared
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulared

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Cześć, mam pytanie. Moja Babcia zmarla 3 lata temu, miala na własność dom, po jej śmierci dom dziedziczyl moj Tata w 1/3, moj dziadek w 1/3 i wujek w 1/3. Kazdy z nich przyjął spadek, a następnie Dziadek i Tata darowali swoje części domu na rzecz wujka. Dziadek zmarl dwa miesiace temu. Niedawno na IG wyswietlila mi sie rolka o zachowku od darowizny. Czy Tata może sie ubiegać o zachowek od darowizny Dziadka części domu na rzecz wujka?

Generalnie może o ile nie złoży oświadczenia o odrzuceniu spadku - jest to pierwszy warunek. Potem powstają dalsze kwestie - np. czy pani ojciec nie otrzymał od swojego ojca innej darowizny lub nie jest wystarczająco uposażony w testamencie sporządzony przez swojego ojca a także kwestia wydziedziczenia pani ojca w testamencie lub niegodności dziedziczenia. Najpierw trzeba by po ich wspólnym ojcu przeprowadzone zostało postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku przed sądem lub sporządzony i zarejestrowany akt poświadczenia dziedziczenia.

Byrhtnoth napisał:
Generalnie może o ile nie złoży oświadczenia o odrzuceniu spadku - jest to pierwszy warunek. Potem powstają dalsze kwestie - np. czy pani ojciec nie otrzymał od swojego ojca innej darowizny lub nie jest wystarczająco uposażony w testamencie sporządzony przez swojego ojca a także kwestia wydziedziczenia pani ojca w testamencie lub niegodności dziedziczenia. Najpierw trzeba by po ich wspólnym ojcu przeprowadzone zostało postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku przed sądem lub sporządzony i zarejestrowany akt poświadczenia dziedziczenia.

Rozumiem, z tego co wiem, to Tata nie zamierza odrzucać spadku, niedługo wybiera się w tej sprawie do Notariusza, więc dokładnie dopyta też o ten zachowek. Nie chciałam po prostu wyjść na kogoś głupiego takim pytaniem przed Notariuszem. Dzięki wielkie za odpowiedź 🙂

Powrót