Zachowek od darowizny

• Autor wątku Autor wątku Riderofthestorm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Riderofthestorm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Byłem u różnych prawników i każdy podaje inna wersję końca tej sprawy, zwracam się więc do Państwa z prośbą o poradę.

Sprawa dotyczy zachowku dla matki męża który w akcie darowizny przepisał mi mieszkanie. Posiadamy wspólnego syna i jesteśmy w trakcie rozwodu.
Moje pytanie brzmi, czy jego matka może domagać się zachowku od tej darowizny?
Zaakupil on mieszkanie będąc kawalerem, posiadamy rozdzielność majątkową a syn jest nieletni.
Czy istnieje możliwość by w jakikolwiek sposób zabezpieczyć się przed płaceniem ewentualnego zachowku na rzecz matki męża?

Z wyrazami szacunku M.

Riderofthestorm napisał:
Posiadamy wspólnego syna
W sytuacji, kiedy spadkodawca posiada dziecko, to matka spadkodawcy nie jest uprawniona do wysunięcia roszczenia o wypłatę zachowku, gdyż jedynym uprawnionym do zachowku - wobec braku małżonka/ki - jest to dziecko, które dziedziczy z ustawy w pierwszej kolejności.

Ps. Zmień w ustawieniach określenie Twojej płci, bo strasznie źle się pisze/odpowiada w sytuacji, kiedy określony jesteś jako mężczyzna a piszesz o swoim mężu i wspólnym dziecku.

Darowizna została przekazana mi osobiście, nie ma tutaj mowy o spadku ani o naszym dziecku. Czy matka spatkodawcy może wnieść roszczenia o majątek syna który przekazał mi go w akcie darwoziny?

O zachowku można mówić tylko i wyłącznie w przypadku śmierci darczyńcy, a więc dopiero wtedy, kiedy będzie "mowa o spadku", a wtedy jak najbardziej znaczenie będzie miało, czy darczyńca/spadkodawca pozostawi/ł po sobie dzieci.

Powrót