zachowek od darowizny

• Autor wątku Autor wątku maja.maja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maja.maja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Babcia darowała mi mieszkanie i spisaliśmy Akt Notarialny UMOWA DAROWIZNY I UŻYTKOWANIA w części całego aktu pisze- babcia daruje mieszkanie wnuczce nieruchomość nr księgi wieczystej i wszystkie potrzebne dane. Dalej pisze Zobowiązując jednocześnie obdarowanego do ustanowienia na rzecz darującej prawa bezpłatnego dożywotniego użytkowania całego przedmiotu tej darowizny a wnuczka ( moje imię i nazwisko) oświadcza że darowiznę otrzymuje. Moje pytanie czy na tej podstawie moje kuzynostwo może domagać się zachowka? Bo w testamencie spisanym wcześniej babcia wydziedziczyła swoje dzieci.

Szanowna Pani, w pierwszej kolejności proszę zapoznać się z poradnikiem autorstwa @ffenix:

https://forumprawne.org/prawo-spadk...iercy-spadkodawcy-przeczytaj.html#post1800010

Generalnie zachowek przysługuje tylko zstępnym spadkodawcy, małżonkowi spadkodawcy oraz rodzeństwu spadkodawcy. Wydziedziczenie odnosi tylko skutek wobec danego spadkobiercy więc jeżeli wydziedziczony zstępny babci ma dzieci wówczas prawo do zachowku uzyskuje zstępny wydziedziczonego zstępnego (o ile sam nie został wydziedziczony). Warto by było gdyby podała Pani osoby najbliższe wobec babci to wówczas łatwiej byłoby omówić kwestię zachowku w podanej przez Panią sytuacji. Na potrzebę obliczenia kwoty zachowku do spadku doliczana jest wartość darowizn. Wartość darowizny określa się według stanu przedmiotu darowizny na dzień zawarcia umowy darowizny w cenach z chwili ustalania zachowku. Na wartość darowizny nieruchomości ma m. in. wpływ (poprzez obniżenie wartości darowizny a co za tym idzie obniżeniem wysokości zachowku) służebność osobista ustanowiona na darowanej nieruchomości - jej zakres i czas trwania.

Byrtnoth dziękuję za odpowiedz. To że kuzyni są zstępnymi to się zgadza i mają prawo do zachowka. Jest tylko jedna kwestia w moim przypadku której nie rozumiem. Ja pożyczyłam babci pieniądze na wykup mieszkania 40tyś zł ( spisana umowa pożyczki na wykup mieszkania) kilka miesięcy wcześniej spłaciłam zadłużenie mieszkania w kwocie 6tyśzł. Wszyscy babcie mieli w nosie. Ja pomagałam opłacałam czynsz na pół z babcią i pomagałam w codziennych sprawach. Bez mojej spłaty zadłużenia oraz pożyczki kwoty 40 tyś zł nie doszło by do wykupienia mieszkania i nie było by żadnej sprawy. I tu się zastanawiam czy mogę na tej podstawie wygrać z kuzynami którzy domagają się zachówku. Jeszce jedna spraw która mnie zastanawia to akt darowania z wpisem który przytoczyłam w poście na początku i czy na tej podstawie też nie ogranicza lub pomniejsza zachówek.

maja.maja napisał:
Jeszce jedna spraw która mnie zastanawia to akt darowania z wpisem który przytoczyłam w poście na początku i czy na tej podstawie też nie ogranicza lub pomniejsza zachówek.

Obciążenie nieruchomości służebnością wpływa na wartość darowizny nieruchomości (zmniejsza tę wartość w porównaniu do darowizny nieruchomości nieobciążonej służebnością). W konsekwencji zmniejszona wartość darowizny zmniejsza wysokość potencjalnego zachowku.

maja.maja napisał:
Wszyscy babcie mieli w nosie. Ja pomagałam opłacałam czynsz na pół z babcią i pomagałam w codziennych sprawach. Bez mojej spłaty zadłużenia oraz pożyczki kwoty 40 tyś zł nie doszło by do wykupienia mieszkania i nie było by żadnej sprawy.

Zarówno tym argumentem jak i argumentem o wydziedziczeniu może się Pani bronić przed roszczeniem o zachowek. Natomiast wydziedziczenie "działa" jedynie wobec osób wyraźnie wskazanych jako wydziedziczone natomiast wskutek wydziedziczenia zstępnych uprawnienie do zachowku uzyskują zstępni wydziedziczonych zstępnych.

A czy można w tej sprawie wobec kuzynów domagających się zachowka zastosować par. 5kc. Kuzynka wjechała do Anglii 4 lata przed śmierci babci czyli nie interesowała się babcią a kuzyn na okrągło siedzi w ZK i też nie bardzo miał jak pomagać babci.

1. Ile czasu minęło od dnia dokonania darowizny do dnia śmierci babci?
2. Czy Twój rodzic będący dzieckiem babci żyje?
maja.maja napisał:
pożyczyłam babci pieniądze na wykup mieszkania 40tyś zł ( spisana umowa pożyczki na wykup mieszkania)
3. Czy ta pożyczka została przez babcię spłacona w części lub w całości?
maja.maja napisał:
kilka miesięcy wcześniej spłaciłam zadłużenie mieszkania w kwocie 6tyśzł
4. Masz ten fakt jakoś udokumentowany? Czy babcia zwróciła Ci w części lub w całości tą kwotę?
5. Czy rodzic kuzynostwa będący dzieckiem babci żyje jeszcze?
6. Kiedy zmarła babcia?
7. Czy kuzynostwo formalnie wystąpiło o zachowek, a jeśli tak, to w jakiej formie?

Postaraj się odpowiedzieć w pkt tak jak zostały zadane pytania, to ułatwi komunikację.

maja.maja napisał:
A czy można w tej sprawie wobec kuzynów domagających się zachowka zastosować par. 5kc

Artykuł 5 kc znajduje zastosowanie w sprawach o zachowek i pozwala Sądowi na ocenę domagania się zapłaty zachowku pod kątem zachowania osoby domagającej się zachowku względem spadkodawcy.

ffenix
1- babcia darowała mi mieszkanie w styczniu a w Maju umarła. Mieszkanie zostało wykupione 8 miesięcy przed śmiercią babci.
2- Tata nie żyje umarł rok przed śmiercią babci
3- pożyczka nie została spłacona, babcia nie miła z czego spłacić.
4 Spisałam umowę pożyczki i opłaciłam ja w Urzędzie skarbowym. Pieniądze dałam babci do ręki. Babcia nie miała konta.
5-Rodzice kuzynów którzy ubiegają się o zachowek żyją. Są to dwie córki alkoholiczki.
6- babcia zmarła w 2011r maj
7- Tak kuzynostwo wystąpiło do sądu o zachowek po 54tyś zł na osobę wraz z ustawowymi odsetkami w 20011r a na dzień dzisiejszy rozsrożyli powództwo do 67tyśzł na osobę i odsetki od początku wniesienia o zachowek. . W jakiej formie to niestety nie wiem

Czy rodzice kuzynów odrzucili spadek?
Jeśli odrzucili, to kiedy kuzyni wystąpili o zachowek?

rodzice kuzynów zostali wydziedziczeni na podstawie testamentu. Sprawę o zachowek kuzyni wnieśli od razu po sprawie sądowej gdzie właśnie ich rodzice dowiedzieli się o wydziedziczeniu.

Powrót