Zachowek od kilku żon?

• Autor wątku Autor wątku Falkon97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Falkon97

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Moja sytuacja jest taka, jestem pierworodnym synem z małżeństwa, które zakończyło się 40 lat temu. Po tym czasie mój ojciec miał 3 kolejne żony, z tych małżeństw ma dzieci. Razem jest nas 5 dzieci. W czasie każdego z małżeństw bogacił się, każda z żon i dzieci OPRÓCZ mnie na koniec małżeństwa dostawała nieruchomość lub udziały w spółkach, ja nigdy nic nie dostałem.
1. Pytanie czy ja mam prawo do zachowku?
2. Czy ja mam wystąpić o zachowek do każdej z żon?

Np podczas trwania drugiego małżeństwa, mój ojciec kolekcjonował dzieła sztuki, kupował obrazy znanych mistrzów, nie zabrał tych obrazów do nowej żony, zostały w domu "starej" żony, która na otarcie łez oprócz tych obrazów, dostała duży dom, a jej dzieci dostały udziały w świetnie prosperującej spółce. Ta sytuacja się powtarzała mniej więcej tak jak opisana. Wszystkie żony i ich dzieci podostawały przed śmiercią "coś". Jedynie ja nigdy nic nie dostałem, zawsze byłem traktowany "z przymróżeniem oka".

Dziękuję za pomoc.

W tym dziele na górze jest przyklejony poradnik spadkodawcy/spadkobiercy. Jest też mowa o zachowku. Poczytaj.

Niestety tam nie ma tak skomplikowanych spraw opisanych. Może ktoś jednak wie jak ugry tę sprawę?

Jesteś w stanie wykazać/udowodnić co komu zostało darowane i czy faktycznie była to darowizna, a nie np. podział majątku po rozwodzie??

hmm dobre pytanie, a co w przypadku gdy moja przyrodnia siostra otrzymała udziały ojca w firmie od ojca. Tzn świetnie prosperująca spółka, której udziałowcami był mój ojcem i jego żona, po rozwodzie ojciec przekazał mojej siostrze przyrodniej swoje wszystkie udziały. Czy w takim przypadku mogę dochodzić od siostry np. zachowek?

Powrót