K
kuba435
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 807
Witam, sąd w sprawie o zachowek wydał postanowienie o powołaniu biegłego celem wyceny nieruchomości objętej aktem notarialnym z 2012 r. Czyli wtedy kiedy nieruchomość otrzymałem. Od czasu otrzymania minęło 10 lat i sporo się na działkach zmieniło.
Czy sąd nie powinien najpierw przesłuchać świadków celem ustalenia co się zmieniło od czasu darowizny? Na jednej z działek posadowiono kilka lat temu dom którego nie było z chwilą darowizny...
Przedstawiam treść postanowienia:
1. Dopuścić dowód z pisemnej opinii biegłego do spraw wyceny nieruchomości, który dokona wyceny nieruchomości działek gruntu nr. 1, 2, 3 (wraz z zabudowaniami) położonych w obrębie numer gmina... objętych umową darowizny z dnia 2012 roku.
2. Zobowiązuje powoda do wpłaty zaliczki.
3. Zakreśla termin 3 miesięcy na wykonanie opinii.
Tak jak pisałem wcześniej na jednej z działek stały dwa domy z których jeden musiał być wyburzony a na drugiej po darowiźnie powstał dom. Działki były nieogrodzone i przez 10 lat wykonano tam szereg prac i remontów.
Czy nie powinna tego objąć opinia? Czy ja mam to przedstawić biegłemu?
Czy sąd nie powinien najpierw przesłuchać świadków celem ustalenia co się zmieniło od czasu darowizny? Na jednej z działek posadowiono kilka lat temu dom którego nie było z chwilą darowizny...
Przedstawiam treść postanowienia:
1. Dopuścić dowód z pisemnej opinii biegłego do spraw wyceny nieruchomości, który dokona wyceny nieruchomości działek gruntu nr. 1, 2, 3 (wraz z zabudowaniami) położonych w obrębie numer gmina... objętych umową darowizny z dnia 2012 roku.
2. Zobowiązuje powoda do wpłaty zaliczki.
3. Zakreśla termin 3 miesięcy na wykonanie opinii.
Tak jak pisałem wcześniej na jednej z działek stały dwa domy z których jeden musiał być wyburzony a na drugiej po darowiźnie powstał dom. Działki były nieogrodzone i przez 10 lat wykonano tam szereg prac i remontów.
Czy nie powinna tego objąć opinia? Czy ja mam to przedstawić biegłemu?