Zachowek po 5 latach od śmierci

• Autor wątku Autor wątku AlicjaBus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AlicjaBus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich,
Od śmierci mojej Mamy minęło 5.5 roku. Podobno Mama zostawiła dom siostrze. Nie wiem nawet czy był sporządzony testament czy była to darowizna. Nie było żadnego oficjalnego otwarcia testamentu czy darowizny. Czy mimo upływu 5 lat od śmierci Mamy mogę starać się o zachowek? Dziękuję za wszelką pomoc

Ostatnia edycja:
AlicjaBus napisał:
Czy mimo upływu 5 lat od śmierci Mamy mogę starać się o zachowek?
A dokładnie którego dnia zmarła pani mama? Generalnie obowiązuje pięcioletni okres przedawnienia liczony albo od dnia otwarcia spadku albo ogłoszenia testamentu ale ze skutkiem na ostatni dzień roku kalendarzowego więc jest szansa, że roszczenie nie jest jeszcze przedawnione. Nawet jednak przy nieznacznym przedawnieniu jest szansa (na podstawie zasad współżycia społecznego), choć znacznie mniejsza, na uzyskanie zapłaty zachowku.

Byrhtnoth napisał:
A dokładnie którego dnia zmarła pani mama? Generalnie obowiązuje pięcioletni okres przedawnienia liczony albo od dnia otwarcia spadku albo ogłoszenia testamentu ale ze skutkiem na ostatni dzień roku kalendarzowego więc jest szansa, że roszczenie nie jest jeszcze przedawnione. Nawet jednak przy nieznacznym przedawnieniu jest szansa (na podstawie zasad współżycia społecznego), choć znacznie mniejsza, na uzyskanie zapłaty zachowku.
Dziekuje za odpowiedź.01.02.2018r. Zmarła Mama

Zatem może się Pani ubiegać o zachowek w tym sensie, że roszczenie nie jest przedawnione.

Byrhtnoth napisał:
Zatem może się Pani ubiegać o zachowek w tym sensie, że roszczenie nie jest przedawnione.
udało mi się dotrzeć że to była darowizna i sporządzona była w marcu 2013r. Minęło 10 lat. Niestety pochodzę z dość specyficznej Rodziny gdzie wszyscy wszystko ukrywają a przez moją niewiedzę i honor teraz może być za późno

AlicjaBus napisał:
udało mi się dotrzeć że to była darowizna i sporządzona była w marcu 2013r. Minęło 10 lat.
Jeżeli pani mama nie sporządziła w ogóle testamentu (tj. ma miejsce dziedziczenie na podstawie ustawy) albo nie zawarła z pani siostrą umowy o zrzeczenie się dziedziczenia to siostra jest spadkobiercą waszej mamy a zatem data sporządzenia umowy darowizny czy też jej wykonania nie ma znaczenia i będzie ona doliczona do spadku na potrzeby obliczenia zachowku.

AlicjaBus napisał:
Dziekuje za odpowiedź.01.02.2018r. Zmarła Mama

Nowe terminy przedawnien weszły chyba w lipcu 2018 roku,
w tym przypadku jeszcze warto sprawdzić czy wydłużony termin przedawnienia jest zgodny z ustawą przejściową

Powrót