zachówek po babci czy sie nalezy?

• Autor wątku Autor wątku lidia_27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lidia_27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Ojciec wychowywal sie na wsi. Stoi tam duzy dom z sadem. Gdy zalozyl wlasna rodzine zamieszkal gdzie indziej. 2 braci rowniez. najmlodszy 3 brat zamieszkal w swoim starym domu z zona i dziecmi. Mieszkala z nimi rowniez jego matka( moja babcia ). Ojciec zmarł w kwietniu, jego matka (moja babacia) zmarla w sierpniu. Czy mi i mamie nalezy sie zachowek ? Chodzi mi o dom w ktorym wychowywal sie moj ojciec? Wujek ktory tam mieszka nie zamierza go sprzedac ale czy mimo wszystko jakies zachowek sie nalezy? babcia nie zostawila testamentu. Ile moze kosztowac sprawa w sadzie? ile moze trwac? dziekuje..

jak nie ma testamentu to dochodzi do dziedziczenia ustawowego i co do zasady nie ma możliwości zachowku, chyba że ten dom był komuś darowany przed śmiercią spadkodawców.

Należałoby na początek stwierdzić nabycie praw do spadku - wpis 2x50 zł

Warto pani wyjasnic ze dziedziczenie ustawowe to tak ze dzieli sie dom dizadkow na ich dzieci a po dzieciach dziedzicza ich dzieci czyli wnuki dziadkow, z tego co wiem w rownych czesciach.

nie bardzo to tak jest. Tutaj to będzie tak, że po piwerwszym spadkodawcy dziedziczą: dzieci i małżonek, a po następnym (już małżonek nie żyje) dziedziczą same dzieci. Należałoby również zrobić podział majątku dorobkowego spadkodawców.

A nie dzieli się domu w na części a nabywa całą masę spadkową w niewydzielonych ułamkach, a dopiero później należałoby dokonać działu spadku (rozliczając również uzyskane z niego pożytki)

Powrót