zachówek po darowiźnie

• Autor wątku Autor wątku groszeq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

groszeq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Mam tylko jedno pytanie. Czy jezeli zrzekłem sie prawa do części lokalu, którą odziedziczyłem, to mam prawo do zachówku?

pozdrawiam

"zrzekłeś się" to znaczy przekazałeś w drodze darowizny? czy odrzuciłeś spadek?
jeżeli zawarłeś umowę darowizny, to możliwe, że zachowek będzie przysługiwał - zależy jaka jest wartość udziału w spadku, która przypadałaby tobie na podst. dziedziczenia ustawowego - możliwe że wartość udziału w prawie własn. lokalu była niższa niż wartość przypadającego tobie udziału. za mało szczegółów- musiałbyś podać ilość spadkobierców, jaka podstawa dziedziczenia (testament czy ustawowe), co wchodzi w skład spadku, czy spadkodawca zawierał umowy darowizny na rzecz spadkobierców, czy były zapisy, dopiero wtedy można odpowiedzieć na twoje pytanie.

dzięki za szybka odpowiedź.
postaram sie przedstawic sprawe najlepiej jak umiem.

Odziedziczyłem po ojcu, zmarłym w 1989 r. ( na podst. dziedziczenia ustawowego) czesc lokalu mieszkalnego. 1/4 dostała mama, reszte podzielona byla pomiedzy mnie i 4 braci i siostre - 1/8. Ponadto ja z zona mamy umowe rozszerzajaca wspólnośc majątkową ( " co do zasady"); więc zonie tez przypadła czesc spadku.
Wraz z żona zrzekliśmy się naszej części na drodze darowizny ( przyjelismy spadek "z dobrodziejstwem inwentarza).
w skład spadku wchodziło mieszkanie wraz z polowa udziałow w działce na której stoi dom.

mam nadzieje, te informacje pomogły

Ostatnia edycja:
to nie bardzo rozumiem- albo darowizna albo przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza. rozumiem, że nabyłeś 1/8 spadku -czyli macie wspólnie z żoną po 1/8 całości - udziału w w mieszkaniu i prawie własności gruntu. Nie bardzo rozumiem, skąd w takim razie pomysł z zachowkiem. czy dodatkowo pozostali członkowie rodziny otrzymali jakies darowizny od spadkodawcy? jak na razie podstaw żądania nie widzę, chyba że czegoś nie rozumiem?

juz wszystko wiem
jak oddałem na drodze darowizny moja czesc spadku, to nie ma mowy o zachowku.

Dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam

Powrót