Zachowek po dziadku

• Autor wątku Autor wątku napoleon17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

napoleon17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry, jestem w takiej sytuacji. Mój dziadek, mający 5 dzieci w 1992 roku przepisał dom i całe gospodarstwo na mojego ojca. W 2015 roku mój ojciec(częściowo ubezwłasnowolniony, jestem jego kuratorem) z udziałem sądu przepisał całość na mnie i moją siostrę. Czy w po śmierci mojego dziadka(od śmierci dziadka minęło 4 lata, babcia nadal żyje) jego pozostałe dzieci mogą domagać się zachowku od mojego ojca? Ojciec nie ma żadnego majątku, jedynie rentę w wysokości 1800zł.

napoleon17 napisał:
Czy w po śmierci mojego dziadka(od śmierci dziadka minęło 4 lata, babcia nadal żyje) jego pozostałe dzieci mogą domagać się zachowku od mojego ojca?
Generalnie tak. Jeżeli była to 'zwykła' umowa darowizny to tak. Co do umowy dożywocia oraz umowy z następcą na podstawie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników to sprawa jest niejednoznaczna. Jeżeli darowizna była dokonana z majątku małżeńskiego to zaliczamy do spadku wartość połowy takiej darowizny. Sąd przy orzekaniu bierze z urzędu pod uwagę także zasady współżycia społecznego.

Pewnie pytasz, czy możesz odpowiadać rzeczowo za ewentualny dług ojca po przegraniu przez niego sprawy o zachowek. Jest taka możliwość. W grę wchodzi skarga pauliańska (art. 527, 530 kc).

Powrót