Zachowek po mamie -śmierć babci

• Autor wątku Autor wątku kuczka76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuczka76

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam umarła moja babcia w tym roku , czyli mama od mojej mamy która też już nie żyje od 15 lat . Babcia miała swoje mieszkanie, które wykupił na własność kilkanaście lat temu jej syn czyli brat mojej mamy .Czy po śmierci babci mi jako wnukowi należy się jakaś część tego mieszkania ?

Pozdrawiam

kuczka76 napisał:
Babcia miała swoje mieszkanie, które wykupił na własność kilkanaście lat temu jej syn czyli brat mojej mamy.
Teoretycznie jako najbliższa rodzina ma Pan prawo do zachowku. Jeżeli pana wuj w związku z tym wykupem otrzymał od swojej mamy (a pana babci) jakieś przysporzenie majątkowe to taka darowizna byłaby zaliczona do spadku na potrzeby obliczenia zachowku. Na razie podał Pan mało szczegółów. Wykup mieszkania (przekształcenie spółdzielczego prawa do lokalu w prawo własności) to prawo spółdzielcy. Spółdzielcą była pana babcia. Jeżeli pana babcia darowała spółdzielcze prawo do lokalu swojemu synowi (pana wujowi) a następnie on przekształcił to prawo w prawo własności zawierając umowę ze spółdzielnią to wartość darowizny przekazanej przez pana babcię pana wujowi byłaby doliczona do spadku na potrzeby zachowku.

Mieszkanie zostało wykupione z MZBM niestety nie mam pojęcia na jakich zasadach , raczej wykupiła je babcia i dała w darowiźnie wujowi (synowi) tak przypuszczam .

kuczka76 napisał:
raczej wykupiła je babcia i dała w darowiźnie wujowi (synowi) tak przypuszczam.
W takim razie darowizna ta podlega doliczeniu do spadku na potrzeby obliczenia zachowku (chyba, że pana wuj odrzuci spadek po swojej matce).

Byrhtnoth napisał:
W takim razie darowizna ta podlega doliczeniu do spadku na potrzeby obliczenia zachowku (chyba, że pana wuj odrzuci spadek po swojej matce).

Dziękuję za informację co mogę teraz zrobić , gdzie się udać , gdzie założyć jakaś sprawę, adwokat ,sad itp ?

W sumie zapomniałem o najważniejszym wujek teraz po śmierci babci sprzedał mieszkanie i wyjechał za granice 🫢

Zacząć można od skontaktowania się z wujem i przedstawienia mu sprawy.

Byrhtnoth napisał:
Zacząć można od skontaktowania się z wujem i przedstawienia mu sprawy.
A od strony prawnej jak to wyglada jaka jest droga postępowania ?

kuczka76 napisał:
A od strony prawnej jak to wyglada jaka jest droga postępowania ?
Umowa o zapłatę zachowku lub pozew o zapłatę zachowku przeciwko wujowi.

Dziękuję już jestem umówiony z adwokatem/prawnikiem

Powrót