Zachowek po ojcu, od jego siostry?

• Autor wątku Autor wątku piks0n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piks0n

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam, przychodzę do Państwa z pewnym problemem. Otóż, mój ojciec otrzymał 1/3 mieszkania, po śmierci babci, dwie kolejne części odziedziczyło jego rodzeństwo. Z racji tego, że miał długi, a nie chciał by komornik się zainteresował jego częścią, zrzekł się na cześć swojej siostry(słownie dogadując się z Nią, że po swojej śmierci tę część dostanę ja) . Drugi z braci nieświadomie też się zrzekl(nie był doinformowany). Jakiś czas temu umarł mój ojciec,tu pytabie: Mam prawo do jakiegoś zachowku czy coś? Dodam, że rozmawiając z ciotka dowiedziałem się, że z mieszkania nie dostanę ani grosza, bo tata się spisał. Proszę o poradę, z góry dziękuję.

Nie ma takiej czynności jak "zrzeknięcie się własnego majątku". Napisz do jakiej czynności doszło - ojciec zbył udział bezpłatnie przy dziale spadku, czy też umową darowizny u notariusza? Kiedy to było? Daty.

Przepraszam, mój błąd. Wyślę screeny papierów, z tego co wyczytałem to chyba nie było notarialnie, lecz ojciec podpisał osobiście, wujek dostał te pismo poczta(ciotka wysłała do podpisu ten wniosek jako wnioskodawca) podpisał i odesłał ciotce, ona zaniosła do sądu.

Jeśli zbył bezpłatnie przy dziale spadku, to o zachowku od tego składnika majątku mowy być nie może. To nie była darowizna.
Z racji tego, że miał długi, a nie chciał by komornik się zainteresował jego częścią zrzekł się na cześć swojej siostry
Równie dobrze mógł zbyć na Twoją rzecz, poprzez umowę darowizny. To i tak nie miało by znaczenia w kontekście ewentualnej skargi pauliańskiej (uznanie zbycia za nie ważne w stosunku do wierzyciela). Dodatkowo ojciec narażał się w ostateczności na odpowiedzialność karną za zbycie majątku z pokrzywdzeniem wierzyciela. Tak na marginesie. Jak stare przysłowie mówi: woził wilk razy kilka przewieźli i wilka. I tu tak jest.

Mam pytanie . Ojciec po śmierci matki przepisał całą swoją część gospodarstwa i domu na jedno z rodzeństwa . Inne. Nie dostało nic . Czy należy się zachowek od brata po śmierci ojca . ? Kiedy się nie należy ?

Co to znaczy przepisał? Prawo nie zna takiej czynności.

Oddał w darowiźnie . Nie wiem jak to się nazywa... Ma teraz rentę.

Jeśli to była darowizna, to reszta rodzeństwa ma prawo dochodzić wypłaty zachowku po śmierci ojca.
Kiedy się nie należy ?
Art. 991 § 2 kc - są wymienione przypadki. Poczytaj sobie kc o zachowku, od art. 991 i dalej. Dużo dowiesz się.

Powrót