Zachowek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku sonja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sonja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jak moge zabrac sie do nastepujacej sprawy? Moj ojciec z drugiego malzenstwa mial dwie corki.W testamencie przepisal caly majatek tylko jednej corce z drugiego malzenstwa.Dom w ktorym mieszkal z zyjaca jeszcze druga zona i dwiema corkami nalezal kiedys do jego matki a mojej babci ktora jako wdowa zmarla w 2004 roku.Moj ojciec mial 2 braci gdzie jeden juz nie zyje.(brat mial 2 dzieci) .Jak mam sie dowiedziec czy ten dom babcia przepisala kiedys mojemu ojcu czy nie ?Czy jest to wogole wazne do obliczenia zachowku jaki mi sie nalezy? Jesli dom jest wartosci powiedzmy 500 000 tys. jaka suma nalezalaby mi sie .Chcialaby ta sprawe zalatwic polubownie nie przez sad ale nie wiem o jaka sume mam wystapic.Chodzi mi oto czy ma to znaczenie czy ten dom byl darowany przez babcie czy ojciec mial tylko 1/3 wlasnosci(3braci) czy to ma znaczenie w obliczeniu zachowku dla mnie.
Troche skomplikowane zreszta jak wszystkie sprawy spadkowe.Dziekuje za pomoc.

ustalić w sądzie rejonowym - wydziale ksiąg wieczystych kto jest wpisany jako własciciel nieruchomości. jak nie zna pani nr ksiegi wieczystej ustalić to w starostwie lub urzedzie miasta i dopiero z numerem kw do sądu. po ustaleniu udziału, który przypadał ojcu a obecnie spadkobierczyni ojca, przybliżoną wartość zachowku.

Dziekuje bardzo za odpowiedz , bardzo mi pomogla.Ale czy ja bede mogla sama ustalic kto jes teraz wlascicielem tzn. sama isc do sadu do wydzialu ksiag wieczystych czy bede musiala wziasc adwokata? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

jak najbardziej sama, dostęp do ksiąg jest jawny.

Dziekuje za odpowiedz.Mam ale jeszcze jedno pytanie. Jesli wystapie do sadu z wnioskiem o zachowek po ojcu a dom po nim jest np.zadluzony kredytem na hipoteke czy bede musiala rowniez ten kredyt splacac albo dostane mniejszy zachowek albo wcale.Nie wiem czy to dobrze napisalam .Mieszkam od 25 lat za granica i polskiego prawa spadkowego wogole nie znam.Czy czesc dlugow ojca musza wziazc na siebie jesli mi sie naley zachowek.A wogole to gdzie moge sie dowiedziec czy ojciec mial wogole dlugi.Dziekuje za odpowiedz.

jeżeli ojciec miał długi, to spadkobierca/y zobowiązani do ich spłaty są spadkobiercy (z pani postu wynika, że powołani w testamencie). do celów obliczenia zachowku - bedą mogli odjąć wartosć długów ojca - czyli Pani otrzyma zachowek odpowiednio od wartości czynnej spadku (pomniejszonej o długi spadkowe). nie znaczy to, że Pani ma te długi spłacać. Pani składa pozew o zachowek przeciwko spadkobiercom ojca.

Powrót