Zachowek - prosze o odpowiedz!!

• Autor wątku Autor wątku junior213
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

junior213

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam!!
Niedawno wystąpiłem o zachowek do sądu. Po niespełna dwóch tygodniach dostałem telefon od osoby( od której oczekuje wypłaty należnego mi zachowku), że dostane te pieniądze w terminie 1 miesiaca. Po 4 dniach od tego zdarzenia zostałem wezwany przez sad do: "... wzywa do uiszczenia tytułem wpisu kwoty XXX w terminie tygodniowym od daty....". Moje pytanie teraz brzmi:
a) czy sprawa została przeprowadzona zaocznie??
b) czy moze byctak że sad wysłał pismo do pozwanego i ten przyjoł stawiane warunki?
c) czy ta kwota którą mam wpłacić jest opłatą za sprawe jesli już raz płaciłem??!!

wpis od zachowku = 5% w.p.s. - to jest zapewne brakujący wpis, polecałbym najpierw przeczytać dokładnie wezwanie

Witam,

a) sprawa raczej nie została przeprowadzona zaocznie - w 2 tygodnie :D
b) aby przyjął stawiane warunki musiałby złożyć oświadczenie o uznaniu pozwu, a to nie zmienia faktu, że sąd musiałby wydać wyrok na rozprawie,
c) co Pan już płacił i ile?

Najprawdopodobniej pozwany dowiedział się o pozwie i chce się "dogadać" poza sądem.

Pozdrowienia

Płaciłem na poczatku za załozenie sprawy oraz niedawno płaciłem 5% od sumy której sie domagam. Wystąpiłem o zachowek w kwocie 10.000zł. i kazali mi zapłacic 5% z tego jako koszta sprawy! Ale na jakiej podstawie (dla czego) musze zapłacic za sprawe, która po pierwsze nawet się nie odbyła, a po drugie nie wiem ile sąd mi przyzna?! Bo może być tak że sad przyzna mi tylko 1000 zł. !? Dla czego nie płaciłem stałej opłaty tylko od razu procentową??!!
Dzięki za wytłumaczenie :)

dura lex sed lex

zażądaj zwrotu kosztów postępowania od strony przeciwnej

rozumiem, że mam to zgłosić na rozprawie do zaprotokułowania i sąd zadecyduje ??!!

Powrót