Zachowek proszę o pomoc (gospodarstwo rolne)

• Autor wątku Autor wątku klementyn1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klementyn1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam :help:
Zacznę od początku moj tata zmarł i sporzadził testament w którym zapisał wszystko (całe gospodarstwo rolne-maszyny i ziemie ok 16hektarów) na swojego siostrzeńca. Tata zmarł 2005r. Ja z bratem jestesmy małoletnimi. Nie wiemy jaka jest wartosć gospodarstwa dlatego nie wiem jakkie pismo nalezy spożądzic do sądu, bo chcieli bysmy aby sąd je wycenił. Aha i jeszce jedno z racji tego że jestesmymałoletnimi nalezy nam się: gdyby ne było testamentu ja połowe i brat połowe czyli (połowa gospod. * dwie trzecie= jedna trzecia JA i jedna trzecia brat czyli wsumie DWIE TRZECIE CAŁEGO GOSPODARSTWA) Jesli się myle to proszę takze to uwzglednic przy odpowiedzi
PROSZĘ WSZYSTKICH KTÓRZY MOGĄ MI POMÓC O ODPOWIEDŹ:help:

Kc stanowi:
[lex:1gnpumwk]Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).
§ 2. Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.[/lex:1gnpumwk]

W Waszym przypadku mamy - moim zdaniem -to:
[cytat:1gnpumwk]jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym,[/cytat:1gnpumwk]

Dziękuje :) za ppotwierdzenie mojegoo rozumowania ale co mam zrobić?? Od czego zacząć?? jakie pismo złożyć do sądu?? :what: Pozdrawiam

Moim zdaniem Wasz przedstawiciel ustawowy powinien wystąpić z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku przez siostrzeńca. Należy we wniosku wyjaśnić całą sytuację (opłata za wniosek 50 zł). Po wydaniu takiego postanowienia możliwe będzie wystąpienie z roszczeniem o zachowek. Najpierw proszę spróbować na drodze pozasądowej, bo jeśli siostrzeniec nie zgodzi się Was spłacić konieczne będzie wytoczenie powództwa, które będzie odrębnym postępowaniem od postępowania w przedmiocie stwierdzenia nabycia spadku.

Zapomniałem dodać że wniosek o stwierdzenie nabycia spadku i otwarcie i ogłoszenie testamentu już był. Chcemy sprawe załatwić sądownie i w tym celu nie wiemy jakie pismo należy złożyc do sądu gdyż nie wiemy jaka jest wartość gospodarstwa. Jeżeli ktoś wie może co musi być napisane w takim piśmie w którym chcemy żeby to sąd wycenił wartość gospodarstwa proszę o odpowiedzi pozdrawiam i dzieuje :)

Tak takie wzory można znaleźć tylko ze my jak już wczesniej pisałem nie znamy wartości gospodarstwa :(

Powrót