Zachówek - przekazanie prawa do

• Autor wątku Autor wątku norbiy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

norbiy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Czy prawo do zachówku można scedowac na inna osobe? Czy mozna to zrobic za pomoca na przyklad aktu notarialnego? Moja babcia chce wystapic o zachowek, ale wolalaby zebym to ja sie wszystkim zajmowal od poczatku do konca. Jak to zrobic?

Jesli babcia chce miec zachowek dla siebie to musialaby ustanowic Ciebie pelnomocnikiem.
Jesli babcia chce zeby zachowek przyslugiwal Tobie to musialaby przelac na Ciebie wierzytelnosc wynikajaca z jej roszczenia.
Babci przysluguje zachowek tylko po dziecku i tylko gdy dziecko to nie ma dzieci.

dzieki za odpowiedz
czy w przypadku jezeli babcia przelalaby na mnie wierzytelnosc wynikajaca z roszczenia o zachowek czy ciagle to ona musialaby sie zajmowac wystapieniem o ten zachowek, cz bylaby w ten sposob calkowicie wykluczona ze sprawy. Co jezeli w miedzy czasie zmarlaby. Czy takie przekazanie wierzytelnosci rowniez straciloby w tym momencie waznosc?

Jesli przeleje babcia na Ciebie wierzytelnosc to tylko Ty mozesz wystapic do sadu o zachowek i tylko Ty bedziesz placil ewentualnie podatek od zachowku.

Cesja ta bedzie traktowana kiedys jako darowizna na Twoja rzecz, ale nie znam sytuacji rodzinnej wiec wiecej na ten temat nie napisze.

Radzilbym zrobic to w formie aktu notarialnego zeby strona pozwana nie kwestionowala cesji w razie smierci babci.

Powrót