Zachowek. W jakiej części?

• Autor wątku Autor wątku Dinmateoni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dinmateoni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Przygotowałem się najlepiej jak potrafię do tematu aby nie zawracać wam głowy,jestem jednak laikiem stąd moje pytanie.
Po krotce: mama z tatą dostali od rodziców taty darowiznę-domek z działka. Było to w 93 roku. Po roku tata umiera. Dziadkowie cały czas żyją, w toku postępowania spadkowego jego część(taty) odziedziczylismy po 1/3 ja ,mama ,brat. Całość w tym momencie jest moja i zony(po 1/2 ).Mój brat i mama przekazali nam to darowizna. Mój zmarły tata miał siostrę. Dziadkowie zmarli 2 lata temu i teraz pytanie od jakiej kwoty będzie naliczany zachowek jeśli o niego wystąpi??? Z tego co czytam i analizuje siostrze w dziedziczeniu ustawowym należałoby się połowa z domu więc mogłaby się ubiegać o 1/4z wartości, ALE CO w przypadku jak moja mama będąca osobą obca dla teściów otrzymała to w darowiźnie również (1/2) i minęło ponad 10 lat od tej darowizny A obdarowujacy zmarli niedawno. Czy ta jej połowa jest wyłączona z roszczenia o zachowek A w grę wchodzi tylko połowa taty która odziedziczylismy po jego śmierci (A w tym też obowiązek wypłaty za ew.zachowek)??
Jak to waszym zdaniem wygląda? Mogłaby otrzymać 1/4 Czy bardziej 1/8 (z uwagi że mama była obca i minęło 10 lat)

Powrót