Zachowek-Zawartosc Spadku

• Autor wątku Autor wątku M290685
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

M290685

W 2010 roku minal 3 lata od smierci ojca i z otrzymange odpisu Aktu Notarialnego wynika ,ze caly majatek zostal przepisany w pelni na zone ojca(zawartosc majatku nie jest sprecyzowana).Rozumiem ,ze jako corka mam prawo do zachowku i w zwiazku z powyzszym prosze o pomoc w nastepujacych kwestiach:

•Proba porozumienia sie w sprawie zachowku ze spadkobierca nie przyniosla efektu,wiec jestem zmuszona zlozyc pozew do sadu jednak nie jestem wstanie oszacowac wartosci spadku,gdyz nie wiem co wchodzi w jego zawartosc.
•W jaki sposob mozna uzyskac informacje o zawartosci/tresci testamentu i wartosci spadku(czy nalezy zlozyc pozew o spis inwentarza?)
•Czy istnieje mozliwosc powolania rzeczoznawcy przez sad ,czy musze sie z tym uporac prywatnie?

Bede wdzieczna za odpowiedz.
Pozdrawiam

Jak pisałaś należy złożyć wniosek o spis inwentarza.

Składając pozew sam wskazujesz wartość przedmiotu sporu, sam wyceniasz majątek według cen rynkowych.

Dziekuje z tak szybka odpowiedz.

Czy bede zobowiazana do poniesienia kosztow w momencie zlozenia wniosku o spis inwentarza?

W przypadku wniosku o spis inwentarza opłata jest stała i wynosi 50 zł, musisz ją uiścić przy złożeniu wniosku. Inaczej sąd wezwie Cię do uzupełnienia braków wniosku

Czy istnieje inna droga ,aby dowiedziec sie o zasobnosci majatku?Czy Testament spisany Aktem Notarialny musi zawierac konkretne dane o zawartosci majatku?Czy podczas sprawy o nabycie spadku,spadkobierca jest zobowiaznany do potwierdzenia zawartosci odziedziczonego majatku?

Powrót