zachowek

• Autor wątku Autor wątku Paweł333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paweł333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.mam pytanie. czy osoba wydziedziczona w testamencie ma prawo do spadku?nadmieniam, iz tą osoba jest syn który jest wydziedziczony przez ojca i domaga sie przed sadem połowy zachowku. z góry dziękuje za odp.

Pawle: po raz kolejny odpowiadam, że zależy co rozumiesz po podjęciem wydziedziczony.

W języku potocznym oznacza to pominięcie w testamencie (tzn. zapisanie wszystkiego komu innemu). Wtedy syn ma prawo do zachowku.

W języku prawnym wydziedziczenie oznacza pozbawienie prawa do zachowku. Wtedy w testamencie musiałby być fragment, iż wydziedziczam mojego syna z powodu ...... Wówczas syn nie ma prawa do zachowku.

Jaka jest treść testamentu u Ciebie?

przepraszam , ale nie miałem poprzednich odpowiedzi jestem tu na formu nowy i moze dlatego.więc tak. w testamencie jest napisane "powodem wydziedziczenia jest to , ze nigdy nie interesował go kontakt ze mna i mimo uzyskania wieku pełnoletniego nadal nie interesuje sie mna"taka jest treśc wydziedziczenia. a pozatym nadmnienie iz była sprawa o otwarcie testamentu i tam jest w wyroku ze całosc mi sie nalezy. jednak teraz wydziedziczony syn przysłał mi pismo iz musze mu zapłacic połowe spadku. nie zrobiłem tego. teraz była 2 sprawa o to ze chce 40.000 choc połowa spadku jest o wiele większa.i wziął adwokata dobrego adwokata nadmienie. była sprawa miałem swiadka i on. jego swiadek był przesłuchany a mój nie. w sadzie jego traktowano polubownie a mnie jak nie powiem kogo, wydzierano sie na mnie.kiedy wychodziłem sedza powiedział bym polubownie to załatwił.i ze jak nie to ja bede pokrywał koszty sadowe i rzeczoznawcy. jednak nie poddaj e sie i wziołem adwokata z urzedu. spraw za miesiąc. to tak to wygląda. mam jakies szanse?

czy moze powinieniem wziąsc adwokata na własna ręke? choc nie stac mnie na niego, dlatego znajomi podpowiedzieli mi bym wziął adwokata z urzedu.zauwazyłem iz ten adwokat i sędzia byli dla siebie wyjatkowo dobrzy.chodzi mi o to ostatnia sprawe w sadzie. rozmawiali normalinie nie krzyczeli na siebie a ze mna była inna rozmowa. dlaczego??? chce walczyc o swoje , tymbardziej ze wydziedziczony syn nie był najprawdopodobniej synem spadkodawcy. poprostu dał mu nazwisko. bo kiedy robił testy na ojcostwo (spadkodawca) to było w latach 80 powiedziano mu ze syn musi miec ojca a wyników nie podano. kazano jechac do gdanska a koszty z tym związane przekraczały budzet spadkodawcy. tak moge to szczegółowo opisac.czekam na odp.

1. Sprawa o otwarcie testamentu nie ma znaczenia dla procesu o zachowek.
2. Syn pewnie stara się wykazać, że wydziedziczenie jest nieskuteczne, bo nie zostały spełnione jego przesłanki.
3. Dlaczego pana świadek nie został przesłuchany?
4. Koszty będzie pokrywała strona przegrana, a sędzia nie powinien wygłaszać takich opinii.
5. IMHO powinien pan skorzystać z usług pełnomocnika - adwokata lub radcy prawnego. Co to znaczy "wziąłem adwokata z urzędu"? Sąd przyznał panu takiego pełnomocnika, czy pan złożył wniosek.
6. Fakt, czy powód jest biologicznym synem spadkodawcy czy nie, jest dla tego postępowania całkowicie bez znaczenia, albowiem za późno na kwestionowanie ojcostwa spadkodawcy.

złozyłem wniosek w sądzie o przyznanie mi adwokata z urżedu poniewaz mam niskie dochody.czekam na odpowiedz. a co do świadka nie wiem dlaczego go nie przesłuchano. kazano mu wyjść na czas rozprawy i nie został poproszony.nie wiem własnie dlaczego. czyzby sędzia z adwokatem miał serdeczne stosunki?tak to sobie tłumacze. a wychodżac sędzie tak mi powiedział. dal mi do zrozumnienia ze przegram. ale w testamencie jest wystarczająe stwierdzenie o wydziedziczneiu jest podstawne? wydziedziczonego swiadek zezanał ze spadkodawca kontaktował sie z synem tylko 2 razy i po pijanemu. jednak tak nie było. co do sedziego poprostu krzyczał na mnie.

a czy mógłbym nagrac cała sprawe na dyktafon? upubliczniłbym całą sprawe w mediach. przeciez nie moze tak być ze jedna ze ston jest traktowana ulgowo i jej pozwala sie na wszystko. a czy wogóle jest szansa na wygranie tej spraw?jak sądzisz?

W mojej ocenie raczej nie dostanie pan adwokata z urzędu, więc sugeruję poszukać własnego pełnomocnika. To, że świadkowi kazano wyjść jest całkowicie normalne. Może po prostu nie przesłuchano go z braku czasu i zostanie przesłuchany na następnej rozprawie?

Skoro stosunki spadkodawcy z synem wyglądały inaczej, to proszę przedstawić dowody - świadków, dokumenty.

Odradzam nagrywanie na dyktafon i upublicznianie w mediach. Druga strona prawdopodobnie nie jest traktowana ulgowo, a po prostu ma pełnomocnika, z którym łatwiej się sędziemu porozumieć.

Bez znajomości akt sprawy nie wypowiem się co do szans. Naprawdę sugeruję znalezienie adwokata lub radcy prawnego - oceni on szanse i pomoże w obronie.

dziekuje Pani z góry za informacje. mysle ze jeszcze skorzystam z Pani wiedzy;-) zycze miłego dnia. dam znać jak sprawa sie potoczy dalej. zastanawia mnie jedno dlaczego nie mam szans na adwokata z urzędu.Pozdrawiam.

kiedy bym miał szanse na takiego adwokata z urzedu?

jeszcze jedno pytanie.proszę mi powiedziec co sie stanie kiedy przegram sprawe?chodzi mi o to czy, będe musial spłacic "wydziedzczonego"syna przekazując mu określona sumę pienięzna. czy połowa nieuchomości zostanie mu przepisana ? jak to jest?czy moge to w sądzie kwestionować w jakiej formie to ma być?

1. Świadek nie został przesłuchany ponieważ Sąd nie jest kawiarnią do której przychodzi kto chce i kiedy chce. Świadka nie przyprowadza się do Sądu tylko to Sąd go wzywa. Powinien pan zgłosić taki wniosek dowodowy podając imię, nazwisko, adres świadka i okoliczność na jaką ma być on słuchany a wtedy Sąd go zapewne wezwie i przesłucha.

2. Ma pan obiekcje co do tego że adwokat i sędzia byli dla siebie serdeczni, prawdopodobnie chodzi raczej o to, że adwokat zna procedurę i wiedział jak się poruszać w sądzie zaś pan siłą rzeczy mógł mówić rzeczy całkowicie nie mające związku ze sprawą (nawet jeżeli w pana ocenie mają one związek).

3. Aby został ustanowiony pełnomocnik z urzędu musi pan pierw być całkowicie zwolniony od kosztów sądowych. I tutaj jest pewna rozbieżność, czasami sądy oddalają wniosek jeżeli nie było wcześniej/równocześnie wniosku o zwolnienei od kosztów.

4. Zachowek zawsze jest wyrażony w pieniądzy i polega na zapłącie określonej kwoty. Nie stanie się właścicielem nieruchomości ów syn niezależnie od wyniku postępowania.

dziekuje bardzo za wyczerpujące odpowiedzi.ale bez adwokata widzę ze nic nie wskuram, bo sędzina nie dopuszcza mnie do głosu.więc musze wziąść kredyt i udac sie do kancelarii;-) :wink:

Proszę pana,
Jeżeli nie zostanie ustanowiony pełnomocnik z urzędu (a nawet wtedy) postarać się poszukać odpowiedzi na nurtujące pana pytania.
Wystarczy zadać je na tym forum albo wybrać się na uniwersytet i poszukać pomocy w Studenckiej Uniwersyteckiej Poradni Prawnej gdzie otrzyma pan opinię na piśmie albo wybrać się do Okręgowej Rady Adwokackiej gdzie także są dyżury na których uzyska pan bezpłatną (ustną) poradę.

Powrót