zachówek

• Autor wątku Autor wątku graby22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

graby22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!16 lat temu moi rodzice przepisali mi notarialnie nieruchomość w której mieszkali z dożywotnim użytkowaniem.10lat temu zmarła matka a miesiąc temu ojciec.Mam trzy siostry i jednego brata i dwie siostry i brat bedą zakładali mi sprawę o zachówek.Nieruchomośc to ruina która jest warta może 200.000 zł.W jakiej sumie będzie przysługiwał im zachówek od tej wartości?

Zachowek wynosi co do zasady połowę tego, co przypadło by w dziedziczeniu ustawowym, a w przypadku osób małoletnich oraz trwale niezdolna do pracy 2/3 tego udziału.

Oznacza to, że skoro w dzieziczeniu ustawowym Ty i kazdy z Twojego rodzenstwa bylibyscie uprawnieni do 1/5 części majątku, czyli zakładajac ze rzeczywiście jes warty 200,000 zł to po 40,000 dla każdego, to w przypadku zachowku osobom nie powołanym do dziedziczenia nalezy sie połowa tego udziału, (małoletnim 2/3)

Jesli rodzice dokonali na rzecz Twojego rodzenstwa jakis darowizn , albo rodzeństwo otrzymało po rodzicach jakis spadek, to wszystko to ulega zaliczeniu na poczet zachowku i proporcjonalnie obniza jego wysokość.

Powrót