Zachowek

• Autor wątku Autor wątku maria@5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maria@5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. bardzo proszę o poradę, otóż moja mama wykupiła mieszkanie od gminy. kiedy zaczeła chorować to moja siostra wszystko wzieła w swoje ręce i oczywiście mieszkanie zostało przepisane na jej córkę,/wnuczkę mamy/ ja nie byłam poinformowana o tej sprawie, teraz kiedy mama zmarła, ja nie mam pojęcia co ja mam robić! kiedy spytałam siostrę co z mieszkaniem ? to wprost poweidziała " NIC ci do tego!!. poczytałam trochę na ten temat na różnych forach i chyba należy mi się zachowek, nie mam pojęcia od czego mam zacząć, relacje z moją siostrą zawsze były chłodne, więc w tej kwestii też myślę że się z nią nie dogadam, tym bardziej że tu chodzi o pieniądze, a pieniądze dla niej to zawsze były stawiene w życiu na pierwszym miejscu, niż jakiekolwiek wartości . pozdrawiam i bardzo proszę o radę od czego mam zacząć.

1. należy wnieść sprawę o stwierdzenie nabycia spadku;

2. po uprawomocninieu się tamtego postanowienia należy pozwać obdarowaną osobę o określoną kwotę stanowiącą, przy założeniu że jest tylko pani i siostra, oraz nie było innego majątku po mamie i pani niejest na emeryturze, 1/4 wartości mieszkania;

prosze się nie martwić, iż dziecko jest biedne, bo w razie czego egzekucje komornik przeprowadzi właśnie z tego lokalu i go sprzeda, więc na pewno znajdzie siostrzyczka pieniądze na spłatę;

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż, ale to ja mam wnieś sprawę o stwierdzenie nabycia spadku??

nie jest ważne, kto wniesie, ważne aby była wniesiona;

jak pani "zmusi" siostrę to może i ona, ale chyba szybciej samemu, tym bardziej, iż jest to w pani interesie;

tylko trzeba wyłożyć 50 złotych

Powrót