zachowek

• Autor wątku Autor wątku memloczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

memloczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Moja babcia pozostawiła testament w którym zapisała swoją część domu mojemu wujkowi(mojej mamie nic).Moja mama zmarła i nie zdązyła wystąpic o zachowek i chciałabym sie dowiedzieś czy ja moge się domagac zachowku od wujka??
Pozdrawiam..

Zależy czy było sądowe stwierdzenie spadku. Bo wystąpić po zachowek można po stwierdzeniu spadku. Jest coś takiego jak dziedziczeni zstępne czyli po np matce dziedziczą dzieci itp. I teraz pytanie czy po otwarciu spadku mama nie wystąpiła o zachowek czy w ogóle nie było żadnej rozprawy.

Polecam udać się do biura porad obywatelskich , darmowych porad udzielają także biura poselskie.

łukaszu, na tym forum jest milion porad dotyczących zachowku, więc po co ma pani biegać po biurach;

poza tym drogi kolego pytanie wynika z treści przepisu, jak się wtrancasz, to go najpierw przeczytaj, tam będzie odpowiedź;p

Prosze opisaćsytuacje ze wskazaniem dat, czynności podjętych itp

Milion porad nic nie wartych, w dodatku w 90 % błędnych ;D albo typu "raczej nie "
i co z tego że jest milion jak każdy przypadek to inna sprawa wymagająca osobnego wglądu i przejrzenia dokumentów.

polecam udać się do specjalisty z wszystkim dokumentami.

mam nadzieję, że 88 to nie określenie Twojego rocznika, bo w takim razie nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, iż coś jest błędne, jak nie miałeś do czynienia z włąsną robotą w prawie;p
poza tym ta sprawa jest banalna:
gośc może wystąpić o zachowek, o ile od dnia ogłoszenia testamentu nie upłynęło więcej, niż 3 lata;p

za to jedno zdanie gotowy jesteś jeździć po mieście, bądź płacić adwokatowi 100 zł???

zastanów się, albo zamknij jape i nie stukaj w klawiature;

poza tym ta kwestia była juz 10 razy omawiania, wystarczy przeczytac kilkanascie wątków i będziesz pewny odpowiedzi;

jak sprawa jest trudna, to nikt nigdy nie mówi na 100%, poza tym z wiekiem się dowiesz, że w prawie nic nie jest na 100% pewne;

uhahahh ty za to miałeś takie wielkie doświadczanie :DDD
Prawnik się znalazł wypisujesz tu takie głupoty że czytać tego nie można.

"Zamknij japę" po twoich cytatach widać jakim jesteś ograniczonym prostakiem.
Popisujesz się tu na forum bo gdzie indziej cie pewnie wywalili za debilizm:DD

I powiem ci pajacu że są biura porad prawnych gdzie można za free uzyskać fachowej porady prawnej. Może u ciebie na wsi tego nie ma, to nie wiem ;D

Nie wiesz podstawowych rzeczy o sprawie i się tu wypowiadasz.

Nie ma terminu, w którym należy przeprowadzić postępowanie spadkowe. W zasadzie postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku nie może być przeprowadzone przed upływem 6 miesięcy od otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy), chyba że wszyscy znani spadkobiercy złożyli lub złożą w trakcie postępowania oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku.

Nie słuchaj tego dziecka neo tylko idź po fachową poradę do specjalisty.

Ostatnia edycja:
jakie postępowanie spadkowe??????

gość pyta się o to, czy może skutecznie wytoczyć powództwo o zachowek! ślepy jesteś??

i oczywiście, że można postępowanie spadkowe przeprowadzić, przepisy regulaminu mówią tylko, iż należy dostarczyć akt zgonu, wiec najwcześniej można wystąpić z takim wnioskiem, jak się uzyska akt zgonu, a więc de facto dzień po śmierci;
kwestia złożenia, bądź nie oświadczeń woli może ewentualnie prowadzić do tego, że Sąd w ogóle nie zacznie sprawy, bo jak się nie wskaże adresów spadkobierców, to pozostaje ewentualne ogłoszeni, poprostu idzie to innym trybem, więc nie wiem skąd masz takie debilne informacje, które są co najmniej nieścisłe;

poza tym po co piszesz na forum, żeby chłopaka odesłać z kwitkiem??? stuknij się dwa razy w klepke, a potem w klawiature

Powrót