Zachowek

• Autor wątku Autor wątku r4zdw4trzy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

r4zdw4trzy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Moja babcia przepisała na mamę 12 lat temu mieszkanie. Mama zmarła w tamtym roku. Mieszkanie odziedziczył tato i chce je przepisać na mnie. Czy wujek (brat mamy) po śmierci babci może ubiegać się o zachowek ?

Wujek nie mieszka w tym mieszkaniu od 20 lat (średnio się interesuje tym co dzieje się u babci).
Babcia mieszkała z moimi rodzicami, aktualnie mieszka w tym mieszkaniu z moim tatą.
Wszystkie remonty wykonywali moi rodzice (tato ma faktury) - babcia nic się nie dokładała.
Jeżeli będzie mógł ubiegać się o zachowek to wartość mieszkania będzie liczona w dniu darowizny czy w dniu śmierci babci ?
Jeżeli dojdzie do spłaty zachowku to są kwoty?
Ja jestem jedynakiem, wujek ma 2 dzieci. Dziadek zrzekł się swojej części mieszkania na rzecz mojej mamy.
Czy to, że tylko rodzice dbali o to mieszkanie (remonty itp.) coś do tego wnosi ?

Zbędne komentarze proszę zachować dla siebie. Chcę wiedzieć na czym stoimy, żeby w przyszłości nie zaskoczyło nas, że musimy komuś spłacać xxx tys. zł.

Moja babcia przepisała na mamę 12 lat temu mieszkanie
Dziadek zrzekł się swojej części mieszkania na rzecz mojej mamy.
TO ile było tych mieszkań
Odpiszę inaczej twój wujek jak i twoja mama byli dziećmi więc sam sobie odpowiedz czemu miał by się nie należeć zachowek

Mieszkanie było jedno... zarówno mój wujek jak i mama są spadkobiercami babci... dlatego pytam czy wujkowi należy się zachowek... nie znam się na tym dlatego pytam na forum.

nokia230 napisał:
... przepisała na mamę ...
Ja też Ci odpiszę inaczej, nie ma takiej czynności prawnej. Przepisać można treść zeszytu.

mogę prosić o odpowiedź na moje pytanie a nie docinki?
Nie jestem prawnikiem nie znam się na języku prawniczym... po to pytam tutaj...

babcia zrobiła darowiznę u notariusza. mama stała się właścicielem mieszkania. po śmierci mamy, tato odziedziczył mieszkanie i chce je przepisać na mnie.
czyli mama zmarła przed osobą po której by dziedziczyła czyli babcią...
chce wiedzieć na co się przygotować za x lat jak zabraknie babci...

r4zdw4trzy napisał:
... po śmierci mamy, tato odziedziczył mieszkanie ...
Dziedziczył na podstawie testamentu?

Jeszce raz, nie ma takiej czynności prawnej jak przepisanie, można sprzedać lub darować.

Przeczytaj poradnik przyklejony w tym Dziale.

PS.
Stan babci jest tu już bez znaczenia.

Ostatnia edycja:
testamentu nie było. odziedziczył po prostu po śmierci mamy.

napisałem wyżej. babcia zrobiła darowiznę u notariusza.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

r4zdw4trzy napisał:
testamentu nie było. ...
Zatem Ty również odziedziczyłeś i zostałeś współwłaścicielem tej nieruchomości. Pilnie przeczytaj poradnik.

Po śmierci mamy byliśmy u notariusza. Całość została darowana dla taty. Tato w zamian darował mi połowę drugiego mieszkania które kupili wspólnie moi rodzice.
Podsumowując tato stał się w pełni właścicielem mieszkania nr 1. a ja stałem się w pełni właścicielem mieszkania nr 2.
Teraz tato chce darować mi również mieszkanie nr 1. (które zostało darowane mojej mamie 12 lat temu)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót