Zachowek

• Autor wątku Autor wątku kuba435
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuba435

Stały bywalec
Odpowiedzi
807
Sprawa o zachowek w toku.
Powód chce ode mnie 25 tys. zł. Ja zaproponowałem 10 tys. zł. wraz z argumentami.
Powód pewnie się na to nie zgodzi.
Co zrobić aby nie płacić odsetek od tych 10 tys. zł.? Czy można założyć jakiś depozyt sądowy? Czy jest to płatne czy jest może jakieś inne rozwiązanie?

Jeżeli nie kwestionujesz tych 10000 zł, to mu je po prostu zapłać. Chyba, że negocjujecie kwotę i walczysz o to, aby po zapłacie zrzekł się dalszych roszczeń. Sprawa sądowa jest o wiele droższa od samych odsetek. Co znaczy sprawa w toku?

Ostatnia edycja:
Odpisałem już na pozew i teraz otrzymałem kolejne pismo procesowe.
Tak chciałbym żeby po tych 10k odpuścił.
Mam sporo argumentów ze względu na zasady współżycia i myślę, że to też może obniżyć wartość.
Nieruchomość otrzymałem prawie 10 lat temu... Przez ten czas włożyłem tam trochę kasy. Pomimo, że na niektóre większe wydatki mam faktury powód je kwestionuje, że np nie ma wpisanego na niej adresu montażu albo jest wpisany długopisem.
Czy mogę wnieść o powołanie biegłego który oceni czy te faktury tyczą się tego i wyceni jeszcze zakres innych wykonanych przeze mnie robót aby je odliczyć od wartości nieruchomości?

Zachowek od darowizny bedzie obliczany od wartości nieruchomości według jej stanu z daty darowizny.Jeżeli poczyniłeś nakłady na te nieruchomośc to ich wartośc należy odjąc od wartości darowizny z chwili obecnej. Na okolicznośc nakładów przez ciebie poczynionych oprócz faktur możesz powołac świadków, którzy potwierdzą fakt twoich nakładów i wykonanych robót przy ,remontach i wyglądu nieruchomośc z daty darowizny.Możesz wnosić aby biegły na podstawie przedstawionych przez ciebie faktur wycenił wartość twoich nakładów i wartośc wykonanych przez ciebie robót.Pomocny byłby dowód w postaci zdjęc nieruchomości z daty darowizny i daty po wykonanych nakładach i remontach.

Jeżeli sprawa jest już w sądzie i skończy się nawet po Twojej myśli, czyli na obowiązku zapłaty 10000 zł, to będziesz także zobowiązany do zapłaty 40% kosztów procesu drugiej strony (wpis sądowy, wynagrodzenie pełnomocnika, koszt biegłego itp.). Nie zmieni już tego nawet rychłe dokonanie zapłaty 10000 zł.

Ostatnia edycja:
Myślałem, że to że cały czas byłem za tymi 10 tys. zł (nie negowałem ich) to zwolnię mnie to z zapłaty tych kosztów. Czyli tak naprawdę lepiej byłoby negować całość i czekać na orzeczenie.

Zdjęć niestety raczej nie posiadam z tamtych lat... Będę miał świadków czyli moją babcię która wraz ze zmarłym dziadkiem darowała mi tą nieruchomość i mojego ojca.
Będę w takim razie musiał wystąpić o ich powołanie na świadków przed powołaniem biegłego aby ustalić stan nieruchomości z chwili darowizny, a od tego czasu upłynęło prawie 10 lat...

Powrót