Zachowek .

• Autor wątku Autor wątku roma1278
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roma1278

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam .
Moja babcia przepisała mi cały majątek .
Jej wolą jest by moja matka nie dostało po niej nic więc sporządziła testament u notariusza w którym wydziedziczyła córkę .
Z tego co się orientuje to mimo wydziedziczenia mamy to do zachowku w takim wypadku ma prawo moja jedyna siostra . Ile może wynieść taki zachowek jeżeli siostra wystąpi ewentualnie o niego ?

Pozdrawiam

Szanowna Pani w pierwszej kolejności proszę zapoznać się z tym poradnikiem.

https://forumprawne.org/prawo-spadk...iercy-spadkodawcy-przeczytaj.html#post1800010

roma1278 napisał:
Z tego co się orientuje to mimo wydziedziczenia mamy to do zachowku w takim wypadku ma prawo moja jedyna siostra

Siostra ma prawo ubiegać się od Pani o zapłatę zachowku. Prawo takie pomimo wydziedziczenia przysługuje także pani mamie jednak jeżeli przyczyna wydziedziczenia zawarta w testamencie była rzeczywista to ewentualny pozew mamy o zapłatę zachowku najprawdopodobniej zostałby oddalony.

Sama musi Pani ocenić czy wydziedziczenie było oparte na uzasadnionych podstawach. Jeżeli zapłaci Pani zachowek mamie to nie będzie Pani musiała płacić zachowku siostrze. Jeżeli uzna Pani, że wydziedziczenie mamy było bezpodstawne to należy zapłacić zachowek tylko mamie. Z kolei jeżeli uzna Pani, że wydziedziczenie miało podstawy wówczas zachowek należy zapłacić tylko siostrze. Jeżeli teraz zapłaci Pani siostrze a później mama uzyska prawomocny wyrok przeciwko Pani o zapłatę zachowu wówczas będzie musiała Pani zapłacić mamie zachowek zgodnie z wyrokiem a od siostry będzie się Pani mogła domagać zwrotu tytułem bezpodstawnego wzbogacenia (uwaga na przedawnienie).

Poza tym należy pamiętać, że roszczenie (tak mamy jak siostry) o zapłatę zachowku przedawnia się co do zasady z upływem 5 lat od dnia ogłoszenia testamentu ważne jest więc by Pani ustaliła tę datę.

Generalnie wysokość zachowku to równowartość w pieniądzu połowy (lub 2/3 jeżeli uprawniony na dzień otwarcia spadku był małoletni lub niepełnosprawny) tego co przypadałoby danemu spadkobiercy gdyby dziedziczył ustawowo.

Najpierw należy ustalić krąg spadkobierców ustawowych uprawnionych do zachowku. Zakładam, że na dzień otwarcia spadku pani babcia nie miała małżonka, rodziców ani innych dzieci poza pani mamą. W takiej sytuacji do kręgu uprawnionych do zachowku należy Pani mama ale z uwagi na to, że została wydziedziczona uprawnienie do zachowku uzyskały warunkowo także jej dzieci a więc Pani oraz pani siostra. Z uwagi na to, że to Pani otrzymała majątek w spadku to roszczenie o zachowek z oczywistych względów nie przysługuje.

Jeżeli uznać, że wydziedziczenie było niezasadne to mamie przysługuje 1/2 (lub 2/3) wartości substratu zachowku. Natomiast jeżeli uznać, że wydziedziczenie było zasadne wówczas siostrze przysługuje 1/2 (lub 2/3) z 1/2 wartości substratu zachowku (tak SN w uchwale z 3.12.2015 r. - III CZP 85/15).

Po ustaleniu osoby uprawnionej oraz ułamka należy określić substrat zachowku. Substratem zachowku jest czysta wartość przedmiotów jakie były w spadku w chwili otwarcia spadku (aktywa po odjęciu pasywów) doliczeniu podlega wartość darowizn i zapisów windykacyjnych. Substrat dzielimy według ustalonego ułamka i uzyskujemy wartość roszczenia o zachowek. Następnie pomniejszamy tę wartość o wartość ewentualnych darowizn uzyskanych przez uprawnionego do zachowku od spadkodawcy a także o wartość darowizn (odpowiedniej proporcji - w tym wypadku w 1/2) uzyskanych przez wstępnego uprawnionego (w tym wypadku darowizn uzyskanych przez pani mamę). Szczegółowe zasady zaliczania darowizn i zapisów określają art. 993 - 997 kc.

Ostatnia edycja:
Powrót