Zachowek

• Autor wątku Autor wątku Sebastian9696
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebastian9696

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Zmarł mój tata w 2014roku otrzymałem od niego w darowiznie mieszkanie tata posiadał jeszcze 50 zprocent udziałów w innym mieszkaniu jak również Ok 10000 tys w gotówce. W 2019 roku tata pożyczył odemnie 100000 tys w gotówce posiadam na to umowę kwota miała być spłacona w całości w 2028 roku.Co teraz jeśli chodzi o zachowek mam jeszcze brata moja mama nie żyje zmarła 10 lat przed tata.Jak będzie liczony zachowek czy pożyczka dla taty będzie brana pod uwagę ?

Po ojcu został spadek w postaci udziału w mieszkaniu i gotówka.W tym wypadku należy przeprowadzić dział spadku.Do spadku bedzie zaliczona darowizna mieszkania dla ciebie ,która pomniejszy twój udział w spadku.Niespłacona pożyczka jest długiem spadkowym i na twoj wniosek powinna byc odjęta od wartosci spadku.Tak więc wartośc spadku powinna być określona poprzez ustalenie wartości darowanego tobie mieszkania, wartości udziału w mieszkaniu i kwoty pieniężnej a nastepnie pomniejszona o wysokośc niespłaconej pożyczki.Tak wyliczona wartośc powinna być podzielona na dwa i tyle powinieneś dostać ze spadku.

Powrót