zachowek

• Autor wątku Autor wątku Przemo66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemo66

Użytkownik
Odpowiedzi
247
Mam pytanie odnośnie wpłaty przed rozprawa o zachowek, 5 procent od wartości przedmiotu sporu.
W moim przypadku to będzie 50000 tys zł.
To jakaś parodia,skąd to ma szary człowiek wziąć ?Oczywiście można się starać o zwolnienie z kosztów,ale sąd nie musi to uznać.
Jak oszacować przedmiot sporu,skoro nie mam wstępu na nieruchomość.(ziemia 10 arów i wielki dom 1p)Chyba że z zewnątrz za płotu😉
Jak zabezpieczyć majątek przed sprzedażą,aby mógł ocenić wartość majątku rzeczoznawca.

Ostatnia edycja:
Przemo66 napisał:
Jak oszacować przedmiot sporu
W tej sytuacji można się posłużyć np. ofertami sprzedaży podobnych nieruchomości. Na marginesie, wartość przedmiotu sporu w sprawie o zachowek to nie łączna wartość przedmiotów/darowizn jakie weszły lub zostały doliczane do spadku a kwota jakiej uprawniony domaga się tytułem zapłaty.

Przemo66 napisał:
Mam pytanie odnośnie wpłaty przed rozprawa o zachowek, 5 procent od wartości przedmiotu sporu.
W moim przypadku to będzie 50000 tys zł.
To jakaś parodia,skąd to ma szary człowiek wziąć ?
Fakt, 5% od 50 milionów to bardzo dużo, ale maksymalna opłata sądowa wynosi 200 tys. zł.

Byrhtnoth napisał:
W tej sytuacji można się posłużyć np. ofertami sprzedaży podobnych nieruchomości. Na marginesie, wartość przedmiotu sporu w sprawie o zachowek to nie łączna wartość przedmiotów/darowizn jakie weszły lub zostały doliczane do spadku a kwota jakiej uprawniony domaga się tytułem zapłaty.

Dziękuję za zainteresowanie.
Doczytałem się jak jest szacowany zachowek i o wezwaniach do zapłaty.Chce uniknąć rozprawy bo to koszty i czas i nie chce jej przegrać,proponując za dużą wartość .Ale czasami się nie da być ugodowym.

yogi123 napisał:
Fakt, 5% od 50 milionów to bardzo dużo, ale maksymalna opłata sądowa wynosi 200 tys. zł.
50000 tys zł napisałem musiał bym wpłacić.Jest to 5 proc wart sporu.

Przemo66 napisał:
Osobie powyżej chodziło o to, że 50000 tyś, to nic innego, jak 50 000 000. Tyś na końcu dodaje "000" zera.

Czyli opłata wynosi 50 000 złotych, to 5% z melona.

Stąd niezrozumienie;).

Musisz oszacować jak jeszcze powyżej Ktoś napisał. Jak to w życiu, jak nie idzie się dogadać bez sądu, to nie ma innego wyjścia. Piszę tylko z własnych wniosków, nie jestem prawnikiem.

A to nie jest tak, że jak ten co nie daje tam wstępu, czyli osoba, która zapewne to przejęła, to jeszcze Tobie należy się wtedy zachowek. Czy sprzeda, czy nie. Chyba, że inaczej to rozegrano, jak np. umowa dożywocia...

Jeżeli masz jakieś udziały w tym majątku, to bez Twojej wiedzy i zgody raczej nic nie można z nim zrobić. Ani zamiany, ani sprzedaży, nic.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Jestem jedyną osobą której należy się zachowek,i jest tu klasyczny przykład pominięcia w testamencie 😉,nie ma tu dożywocia ani innych numerów.
Narazie przyszło pismo o otwarciu testamentu i sporo dokumentów.Musze udzielić odpowiedzi itp.Tym samym nie wejdę na teren posesji,domu.
Pozdrawiam

Z tego co piszesz – dopiero rozpoczyna się sprawa spadkowa . Do sprawy o zachowek masz jeszcze trochę czasu – najpierw musi być otwarcie testamentu i postanowienie o nabyciu spadku .
Majątku nie wyceniaj sam ponieważ wycenisz za wysoko i od tego będziesz musiał dokonać opłaty . Jeżeli już to nie sugeruj się ofertami sprzedaży gdyż rzeczoznawcy do wyceny biorą ceny transakcyjne , a te są niższe . Przy wygranej sprawie o zachowek – pozwany zwraca Ci te koszty ale stosunkowo do wygranej sprawy . Np. Ty wyceniasz swój zachowek na 100 tys. zł a w końcu wygrywasz 80 tys. zł . Teraz płacisz opłatę sądową 5 tys. zł ale pozwany zwróci Ci tylko 4 tys. zł.
W twojej sytuacji warto wynająć rzeczoznawcę majątkowego (są to spore koszty ) – ale on wyceni Ci to obiektywnie . Zapewne pozwany zakwestionuje Twoją wycenę i trzeba będzie zapłacić jeszcze za rzeczoznawcę powołanego przez Sąd . Płacisz Ty jako powód .
Niestety – dochodzenie zachowku przez Sąd jest kosztowne i długotrwałe . Trzeba mieć kasę czas i nerwy .

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli instytucja zachowku nie jest dla biednych,zaczynając od adwokata czyli koszt ok 10.000 zł plus reszta kosztów których piszesz.
Tylko po co walka w sądzie,tego nie rozumiem.Pierw jest pismo 1,2 z wezwaniem do zapłaty więc teoretycznie można się dogadać.Oczywisvie w sądzie można obniżyć zachowek,zmienić wycenę ale czy to gra warta świeczki tak dla zasady ? Przecież zachowek i tak zapłaci.
Co do wyceny majątku to ciężko nawet fachowcowi wycenić widząc z zewnątrz😉a zazwyczaj gdy dojdzie do sprawy sądowej to nieruchomości już nie ma i co wtedy.?
Czy na sprawach w początkowym etapie muszę być ? otwarcie testamentu i postanowieniu ?
Na koncie zmarłego jest spora suma i co z nią ?

Przemo66 napisał:
Jeżeli złożył dyspozycję wkładem na wypadek śmierci i środki znajdujące się na rachunku są wyłącznie jego własnością to kwota ta nie staje się częścią masy spadkowej i przypada wskazanej (wskazanym) osobie (osobom) w całości do wysokości ustawowego limitu (suma o jaką limit dyspozycji został przekroczony trafia do spadku). Jeżeli nie złożył dyspozycji wkładem na wypadek śmierci to środki o ile są wyłącznie jego własnością trafiają w całości do masy spadkowej.

Przemo66 napisał:
Musisz to udowodnić .Nie licz na to ,że sąd ustali wysokość środków zgromadzonych na rachunkach bankowych. Na dowód przeczytaj orzeczenie ( Łódź , Sygn.akt II C2071/19)
Bank udziela takiej informacji tylko spadkobiercy testamentowemu . Sąd odmówił – na wniosek spadkobiercy ustawowego przy sprawie o zachowek - wystąpienia do banku z wnioskiem o stan konta spadkodawcy na dzień otwarcia spadku .Sąd stwierdził , że „są to informacje konfidencjonalne i nie mogą trafić do uczestników postępowania nieprocesowego lub stron procesu – więc po co występować o takie informacje jeśli nie mogą zostać ujawnione w postępowaniu "

123henryk napisał:
Musisz to udowodnić .Nie licz na to ,że sąd ustali wysokość środków zgromadzonych na rachunkach bankowych. Na dowód przeczytaj orzeczenie ( Łódź , Sygn.akt II C2071/19)
Bank udziela takiej informacji tylko spadkobiercy testamentowemu . Sąd odmówił – na wniosek spadkobiercy ustawowego przy sprawie o zachowek - wystąpienia do banku z wnioskiem o stan konta spadkodawcy na dzień otwarcia spadku .Sąd stwierdził , że „są to informacje konfidencjonalne i nie mogą trafić do uczestników postępowania nieprocesowego lub stron procesu – więc po co występować o takie informacje jeśli nie mogą zostać ujawnione w postępowaniu "
Dziekuje za wyjasnienie czyli jezeli testament brzmi:
Ja xxxx przepisuje w spadku nieruchomosc xxx wraz z gruntami,przy ulicy xxxx Panu xxxx i podpis. oraz data
Oznacza to dziedziczenie tylko wymienionej rzeczy czy calosci.? Jak to rozumiec?
Byl testament inny ale drukowany a to chyba niewazny.Ten powyzej jest odreczny.

Przemo66 napisał:
Ten powyzej jest odreczny.
Jeżeli w skład spadku wchodzi nieruchomość - testament powinien być sporządzony w formie aktu notarialnego .
Poczekaj na sprawę spadkową - Sąd oceni czy testament ( lub testamenty ) są ważne .
Jeżeli testament będzie nieważny ( o co Ty powinieneś zabiegać ) - będzie dziedziczenie ustawowe .

123henryk napisał:
Jeżeli w skład spadku wchodzi nieruchomość - testament powinien być sporządzony w formie aktu notarialnego .
Poczekaj na sprawę spadkową - Sąd oceni czy testament ( lub testamenty ) są ważne .
Jeżeli testament będzie nieważny ( o co Ty powinieneś zabiegać ) - będzie dziedziczenie ustawowe .

Dziękuję za odpowiedź.
W piśmie z sądu dostałem załączone 2 testamenty.Jeden sprzed 2 lat drukowany(dziwne) i jeden 3 tyg przed śmiercią mojego ojca(nie jego pismo)testament odręczny ,bez świadków w Tresci jak podałem powyzej.
Ma być odczytany testament holograficzny jak napisano.Adwokat na poradzie powiedział że nie ma co odpisywać na pismo,bo to taka procedura( przy okazji podał cenę za sprawę( 10800)to co ,mam odpisać że testament jest nieważny? Przecież sąd nie może uznać gryzmolow sam z siebie za ważne.
Dziwne że nie powiedział to co ty napisałeś,myślałem że tylko o zachowek będę walczył.
Są jakieś podstawy prawne że musi być to ujęte notarialnie,przepisanie nieruchomości ?

Ostatnia edycja:
Testament własnoręczny (holograficzny)

Testament bez notariusza jest jak najbardziej dopuszczalny. Aby go sporządzić, należy spisać własnoręcznie swoją wolę co do losów majątku, a także podpisać dokument i opatrzyć go datą. Majątek dzieli się procentowo, jeśli ktoś chce zapisać konkretne składniki majątku konkretnym osobom lub organizacjom, musi to zrobić u notariusza.
.
Czy o ten zapis chodzi ? w moim przypadku ?

123henryk napisał:
Nie ma takiego obowiązku, zwykła forma pisemna jest wystarczająca do rozrządzenia majątkiem spadkowym w skład którego wchodzą nieruchomości.
Przemo66 napisał:
Testament bez notariusza jest jak najbardziej dopuszczalny. Aby go sporządzić, należy spisać własnoręcznie swoją wolę co do losów majątku, a także podpisać dokument i opatrzyć go datą. Majątek dzieli się procentowo, jeśli ktoś chce zapisać konkretne składniki majątku konkretnym osobom lub organizacjom, musi to zrobić u notariusza.
Zgadza się.

Witam ponownie.
Prawdopodobnie zostanie powolany komornik do spisu majatku.
Majatek wstepnie jest wyceniany na 1,200.000 tys.zl
Jestem jedynym spadkobierca ustawowym.
Czy zachowek to 600.000tys.zl czy 300.000tys.zl ?

Przemo66 napisał:
Majatek wstepnie jest wyceniany na 1,200.000 tys.zl
Jestem jedynym spadkobierca ustawowym.Czy zachowek to 600.000tys.zl czy 300.000tys.zl ?
To 600 o ile do spadku nie są zaliczane darowizny. Zachowek może zostać zredukowany o wartośc darowizn otrzymanych przez Pana o ile takie były.

Nie nie otrzymałem żadnych darowizn.Osoba która otrzymała spadek to obca osoba.
Dziękuję za odpowiedź.

Ewentualnie 800 jeżeli na dzień otwarcia spadku był Pan osobą trwale niezdolną do pracy lub małoletnią.

Powrót