Zachowek

• Autor wątku Autor wątku ZulemaZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZulemaZ

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Dzień dobry, prosiłabym o pomoc, poprzez udzielenie odpowiedzi na poniższe pytanie.

06.04.2013 roku został sporządzony akt darowizny na rzecz kuzyna, darowizną była nieruchomość w postaci działki. Działka była własnością wujka, brata taty- bezdzietnego. Spadkobiercami jego był Tata i dwie ciocie- rodzeństwo. Wspólnie dokonali darowizny tej ziemi na rzecz kuzyna, tata oddając w tym swoje udziały do tej ziemi.

Tego roku 04.04 mój Tata zmarł, czy jest podstawa co do roszczenia z tytułu zachowku co do tej ziemi?

Darowizna ta (jej wartość) będzie doliczona do spadku na potrzeby ustalenia prawa do zachowku ponieważ została dokonana przez spadkodawcę przed upływem 10 lat licząc wstecz od dnia otwarcia spadku (otwarcie spadku nastąpiło 4.4.).
Przepis prawny:
art. 994 Kodeks cywilny
§ 1. Przy obliczaniu zachowku nie dolicza się do spadku drobnych darowizn, zwyczajowo w danych stosunkach przyjętych, ani dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku, darowizn na rzecz osób niebędących spadkobiercami albo uprawnionymi do zachowku.
§ 2. Przy obliczaniu zachowku należnego zstępnemu nie dolicza się do spadku darowizn uczynionych przez spadkodawcę w czasie, kiedy nie miał zstępnych. Nie dotyczy to jednak wypadku, gdy darowizna została uczyniona na mniej niż trzysta dni przed urodzeniem się zstępnego.
§ 3. Przy obliczaniu zachowku należnego małżonkowi nie dolicza się do spadku darowizn, które spadkodawca uczynił przed zawarciem z nim małżeństwa.
Jeżeli nieskuteczne byłoby domaganie się zapłaty zachowku od pozostałych spadkobierców to można domagać się zapłaty zachowku od obdarowanego (w tym przypadku kuzyna).

Czy ja w takiej sytuacji mam najpierw wysłać pismo do kuzyna czy jak się o to upomnieć?

A mogę to zrobić przez komornika, ponieważ wiem, że ta działka została sprzedana jednak nie wiem za jaką kwotę oraz nie znam adresu zamieszkania kuzyna?

Powrót