Zachowek

• Autor wątku Autor wątku bajbus79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bajbus79

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Mam takie pytanie, czy doroslym dzieciom bedzie nalezal zacchowek po mojej smierci. Dodam ze mam dzieci w wieku 23 i 21lat oraz 2 lat. W 2009 roku rozwiodlem sie z matka starszych dzieci i dziec od tamtej pory zaniechaly kontaktu ze mna. 4lata temu spisalem testamet wydziedziczaja moje starsze dzieci, ze wgledu na brak zainterosowania oraz brak kontaktow ze mna. Teraz moja sytuacja materialna jest duzo lepsza niz kilka lat temu jeszcze i moj syn probuje odmnowic kontakty, ale widze ze tylko po to zebym mu pomogl finansowo. teraz moje pytanie , wiec po mojej smierci jak najmlodyszy syn odziediczy spadek oraz partnerka czy 2dwojka starszycz dzieci beda mogli zadac od spadkobiercow zachowku. jezeli tak to w jakiej wysokosci

Jezeli w chwili twojej śmierci bedziesz miał wnuki to one będą mogły żądać zachowku od spadkobierców testamentowych.Jesli będą nieletnie to maja prawo do 2\3 wysokosci zachowku

bajbus79 napisał:
Mam takie pytanie, czy doroslym dzieciom bedzie nalezal zacchowek po mojej smierci. Dodam ze mam dzieci w wieku 23 i 21lat oraz 2 lat. W 2009 roku rozwiodlem sie z matka starszych dzieci i dziec od tamtej pory zaniechaly kontaktu ze mna. 4lata temu spisalem testamet wydziedziczaja moje starsze dzieci, ze wgledu na brak zainterosowania oraz brak kontaktow ze mna. Teraz moja sytuacja materialna jest duzo lepsza niz kilka lat temu jeszcze i moj syn probuje odmnowic kontakty, ale widze ze tylko po to zebym mu pomogl finansowo. teraz moje pytanie , wiec po mojej smierci jak najmlodyszy syn odziediczy spadek oraz partnerka czy 2dwojka starszycz dzieci beda mogli zadac od spadkobiercow zachowku. jezeli tak to w jakiej wysokosci

Synowie nie będą mieli prawa do zachowku jako wydziedziczeni, ale tak jak pisze przedmówca jeśli w chwili Pana smierci Pana synowie będą mieć dzieci to w takiej sytuacji dzieci te nabywają prawo do zachowku - i tutaj bardzo ważna kwestia: wysokość zachowku jaka przypadałaby Pana synom gdyby nie doszło do ich wydziedziczenia byłaby niższa (połowa wartości udziału spadkowego jaki by im przypadał przy dziedziczeniu ustawowym), niż wysokość zachowku jaka przypadałaby ich dzieciom gdyby Pana synowie zostali wydziedziczeni (2/3 udziału). Dlatego warto rozważyć czy wydziedziczenie bedzie rzeczywiście dobrym rozwiązaniem (nie pisze Pan nic czy posiada Pan już wnuki).

Jeśli chciałby Pan doprowadzić do sytuacji w której zarówno synowie jak i ich dzieci będą pozbawieni prawa do zachowku to najlepszym rozwiązaniem byłoby zrzeczenie sie dziedziczenia przez synów (to może być trudne do uzyskania, ale może da sie ich jakoś przekonać drobna darowizna ?). Zrzeczenie sie dziedziczenia następuje w drodze umowy zawartej pomiędzy Panem a synami.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Powrót