Zachowek

• Autor wątku Autor wątku 12Krystian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

12Krystian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien Dobry

Moj Ojciec zmarl w 2022 roku i od tego czasu staram sie bezskutecznie o odebranie zachowku. Przebywam za granica i z powodu choroby nie jestem w stanie przeprowadzic sie do Krakowa, zeby osobiscie zasiegnac jakichkolwiek informacji.
Ojciec pozostawil testament i zostal on otwarty w listopadzie zeszlego roku.
Osoba uprawniona do zachowku jest pelnoletnia i zdolna do pracy.
Spadkodawca ma zone i 1 syna , i wlasnie zonie zapisal swoj caly majatek.
Ciezko odpowiedziec mi na pytanie co stanowi mase spadkowa , bo przez 2 lata moglo sie wiele pozmieniac ,pewnosc mam jedynie co do nieruchomosci.

Chcialbym zasiegnac od Panstwa informacji jak powinno sie to dalej potoczyc ,lub jest ktos kto bylby zainteresowany taka sprawa.

Bardzo dziekuje za pomoc
Milego dnia

Jak już Pan zapewne się dowiedział, roszczenie o zachowek ma charakter pieniężny. Dlatego zazwyczaj nie ma sensu poznawanie całej masy spadkowej, uprawnieni do zachowku skupiają się na najważniejszych (tzn. najbardziej wartościowych) składnikach, w szczególności nieruchomościach. Jeżeli jednak byłby Pan zainteresowany poznaniem masy spadkowej, należałoby złożyć do sądu wniosek o spis inwentarza, co wiąże się oczywiście z kosztami i upływem czasu.
W związku z tym, jeśli można zakładać, że spadkodawca poza nieruchomością nie pozostawił żadnych innych wartościowych składników majątku, należałoby przystąpić do egzekwowania odpowiedniej kwoty od spadkobiercy testamentowego. W tym celu należałoby skierować wezwanie do zapłaty, a w razie jego bezskuteczności - pozew do sądu.

Dziekuje za odpowiedz.

Czy wezwanie do zaplaty badz pozew sadowy sa to czynnosci ktore jestem w stanie wykonac z terenu Niemiec , czy powinienem poprosic on pomoc prawnika?
Pozew sadowy pewnie musi byc czyms poparty ,jakie dokumenty potrzebuje zeby takowy zlozyc?
Znajac opieszalosc sadow ,jaki jest szacunkowy czas rozpatrzenia takiej sprawy?

Przepraszam ze tak pozno odpowiedzialem , ale jak wspomnialem nie zawsze mam mozliwosc zapoznania sie z wiadomosciami.

wezwanie do zaplaty

Wezwanie do zapłaty zachowku, możesz napisać samodzielnie. Nie ma ono mocy prawnej. Jest tylko przypomnieniem, że zachowek Ci przysługuje. Zachowaj w celach dowodowych kopię wezwania, oraz dowód jego nadania ( przesyłka polecona).

wezwanie do zaplaty badz pozew sadowy

Najpierw wysyłasz wezwanie do zapłaty, a w przypadku braku odzewu wnosisz pozew o wypłatę zachowku.

Wanda67 napisał:
Wezwanie do zapłaty zachowku, możesz napisać samodzielnie. Nie ma ono mocy prawnej. Jest tylko przypomnieniem, że zachowek Ci przysługuje. Zachowaj w celach dowodowych kopię wezwania, oraz dowód jego nadania ( przesyłka polecona).
Ponadto ma znaczenie w tej perspektywie, że w pozwie należy wskazać informację, czy strony podjęły próbę mediacji lub innego pozasądowego sposobu rozwiązania sporu, a w przypadku gdy takich prób nie podjęto, wyjaśnienie przyczyn ich niepodjęcia.

12Krystian napisał:
Czy wezwanie do zaplaty badz pozew sadowy sa to czynnosci ktore jestem w stanie wykonac z terenu Niemiec , czy powinienem poprosic on pomoc prawnika?
Realnie będzie pewnie ciężko, ale pod względem formalnym nie ma przeszkód, żeby te czynności wykonać z terenu Niemiec.

12Krystian napisał:
Pozew sadowy pewnie musi byc czyms poparty ,jakie dokumenty potrzebuje zeby takowy zlozyc?

Zależy czy zostało przeprowadzone już postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku. Jeśli tak, to można się powołać na dokumenty znajdujące się w aktach tamtej sprawy, aby wykazać prawo do zachowku - testament, akty stanu cywilnego, itd.
Inne dokumenty - zależy od okoliczności danej sprawy, przynajmniej ewentualny wniosek o biegłego ds. szacowania wartości nieruchomości, odpis z KW nieruchomości.

12Krystian napisał:
Znajac opieszalosc sadow ,jaki jest szacunkowy czas rozpatrzenia takiej sprawy?

Zależy od wielu czynników, m. in. składu masy spadkowej, czasu pracy biegłego, a nawet miejscowości, w której sprawa ma być prowadzona. W mniejszych miejscowościach sprawy odbywają się szybciej, w większych dłużej. Więc mogę napisać jedynie jak to wygląda na moim terenie praktyki, czyli przede wszystkim w Krakowie - takie sprawy, gdzie potrzebna jest wycena nieruchomości, trwają ok. 2 lat. Jest to spowodowane przede wszystkim koniecznością wykonania opinii biegłego, później ewentualnymi zarzutami do tej opinii, itd. To nie są szybkie i łatwe sprawy.

Powrót