Zachowek

• Autor wątku Autor wątku 7homasban1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
7

7homasban1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, w lutym br czeka mnie rozprawa sądowa gdzie wnioskuję od członka rodziny o wypłatę zachowku z tytułu nabycia na mocy testamentu przez tą osobę udziału w nieruchomości po moim rodzicu. W odpowiedzi na pozew wuj stwierdza że nic mi się nie należy ponieważ ojciec miał długi spadkowe. Jako dlugi(dowody) w tej odpowiedzi wskazane były faktury za opiekę medyczną, lekarstwa, wizyty w szpitalu itp. wszystko zostało spłacone xa życia ojca przez wuja. Wiec jeśli zostało to spłacone za życia to są to długi spadkowe , czy może darowizna albo jeszcze coś innego? Wuj opiekował się ojcem w zamian za co na mocy testamentu ( sprawa o nabycie odbyła się w 2020) otrzymał jego udział w nieruchomości. Ja gdy umarł tata byłem niepełnoletni. Moje pytanie jest takie czy wuj ma rację że nic mi się nie należy???

czy może ktoś mi pomóc?

Bardzo proszę o pomoc, wuj w odpowiedzi na pozew wskazał że nic mi się nie należy bo poniósł koszty leczenia - są udokumentowane fakturami później jeszcze jakoś je przeliczył ze te koszty po waloryzacji zus wzrosły i przekraczają żądaną przeze mnie kwotę i nic mi się nie należy mimo ze w 2020 po sprawie o nabycie spadku dwukrotnie zapewniał mnie że "cos" dostanę tylko najpierw nieruchomość musi zostać sprzedana.

Pomoże ktoś? mam bardzo mało czasu. Jeśli brakuje jakich informacji podam więcej szczegółów.

Powrót