zachowek

• Autor wątku Autor wątku takeshi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

takeshi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Moja mama po wylewie za namową mojego brata przepisała na niego cały majątek (ziemia i dom u notariusza) brat oczywiście trzymał to wszystko w tajemnicy a ja dowiedziałam się o tym od osób trzecich...potem jak to wyszło na jaw brat obiecywał, że mnie spłaci ale przepisał wszystko na swoje dzieci a sam umarł...czy mam prawo wystąpienia o zachowek ?? pracowałam na ten majątek w pocie czoła a sama z niego nie mam nic mało tego mój brat okazał się bardzo chytry i właśnie odrazu po wylewie naszej matki, która była w ciężkim stanie i ledwo się orientowała przekabacił ją do przepisania na niego majątku

mam jakieś szanse ?? moja matka nadal żyje

W tej chwili nie ma podstaw do dochodzenia zachowku od spadkobierców brata, ponieważ a) matka żyje, a zachowek miałby być ze spadku po niej; b)brat ma zstępnych, więc jego rodzice i rodzeństwo po nim nie dziedziczą.
Ale po śmierci matki można będzie dochodzić zachowku w ciągu 3 lat od jej śmierci. Darowiznę zaliczy się na schedę spadkową, a więc wejdzie do masy spadkowej, i z tego zostanie wyliczony zachowek.
Jeżeli czyniła Pani nakłady na majątek matki, który bez spłacenia tego nakładu na rzecz Pani został podarowany, można pokusić się o dochodzenie od dzieci brata zapłaty za te nakłady - ale fakt ich istnienia i rozmiar należy udowodnić.

nie do końca zrozumiałam
ile mogę dostać tego zachowku ?? łączna wartość ziemi i domu to kwota ok 500tys. zł zmarły brat pozostawił po sobie troje dzieci i żonę...

Ostatnia edycja:
czy to, że ukryli przede mną prawdę może posłużyć jako dowód np. do unieważnienia przepisu ?? są na to świadkowie... są też świadkowie na to, że mój brat zarzekał się, że mnie spłaci...no ale umarł można jakoś rozwiązać ten problem ?? są jakieś szanse w ogóle ??

dostanę jakąś odpowiedź w tej sprawie ??

dostałeś, a to że nie rozumiesz, to Twój problem;

Powrót