zachówek

• Autor wątku Autor wątku nowa170
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowa170

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W 1989r. zmarła dwa miesiące temu matka/ojciec nie żyje od ponad 37 lat/aktem notarialnym darowała mi mieszkanie.Czy bracia /jest ich dwóch/ mają prawo do zachówku?
Mama miała również oszczędności zdeponowane w banku.Byłam upoważniona do nich za jej życia i po śmierci.Oszczędności te wypłaciłam kilka godzin przed śmiercią matki. Czy bracia mają prawo do zachówku od tych oszczędności?
Mama zostawiła testament w którym oświadczyła, że mieszkanie darowała mnie a o oszczędnościach bankowych nie napisała wcale.

1. bracia mają prawo do zachowku - to oczywiste;
2. pieniądze również są schedą po matce, jeśli wypłaciłaś je przed śmiercią i rzeczywiście miałaś upoważnienie nie tylko do wypłaty, ale i do rozporządzenia nimi (w co wątpie) to pieniądze nie wchodzą w skład spadku, ale w skład spadku wejdzie roszczenie o ich zwrot;
wiele zależy od szczegółów (na przykład część środków jest deponowana w banku i rzeczywiście upoważniona do ich odebrania jest konkretna osoba);
3. testament w zasadzie nie ma mocy testamentu, nie można bowiem rozporządzić czym co za życia się komuś oddało, czy ostatecznie taki zapis ma charakter testamentu, o tym zdecyduje Sąd;
4. jeśli Sąd zdecyduje, że tylko Ty dziedziczysz (czyli jest to testament), to pozostali będą mieli prawo do zachowku (co do pieniędzy i co do mieszkania); jeśli nie jest to testament, to co do pieniędzy będą mieli prawo jako spadkobiercy, a co do mieszkania jako osoby uprawnione do zachowku;

jeśli natomiast pieniadze wypłaciłaś chociażby minute po śmierci matki, to w razie zawiadomienia policji przez innych licz się z wszzcęciem przeciwko Tobie postępowania w kierunku przywłaszczenia mienia;

Panie Rafale ja mam podobne pytanie do treści tego tematu.
Czy rozszczenie o zwrot na podjęte środki z banku powinno być napisane w formie wniosku. Jak powinien być napisany prwidłowo taki wniosek.
dziękuje.

women napisał:
Panie Rafale ja mam podobne pytanie do treści tego tematu.
Czy rozszczenie o zwrot na podjęte środki z banku powinno być napisane w formie wniosku. Jak powinien być napisany prwidłowo taki wniosek.
dziękuje.

wniosek do kogo???

roszczenie jest roszczeniem i albo będzie dzielone przy dziale spadku albo dochodzone przez spadkobierców w odrębnym postępowaniu;

wszystko zależy od okoliczności, nie ma generalnej reguły;

A co z art.994KC ? Z tego co się zorientowałam czytając forum, to po 10 latach od darowizny nie wchodzi ona w schedę spadkową.

Panie Rafale. z odpowiedzi wynika że takie rozszczenie o zwrot może być dokonane podczas działu spadku.

Takie rozszczenie może być wykazane i przeprowadzone również w powództwie o zachowek jak najbardziej.

Doczytałam Pana odpowiedż.

Dziękuje pięknie

nowa170 napisał:
A co z art.994KC ? Z tego co się zorientowałam czytając forum, to po 10 latach od darowizny nie wchodzi ona w schedę spadkową.

bo ten przepis trzeba umieć czytać;

ja nie zauważyłem, iż w jakimkolwiek temacie, w którym się wypowiadam (nawet tak mundry użytkownik jak Ty) wprowadził kogoś w błąd;

10 lat dotyczy jedynie części osób - te które i tak by nie miały prawa do zachowku;

ale spokojnie, niektóre Sądy tez miały problem ze zwróceniem uwagi na znaki przestankowe;

i taka rada na koniec, czytaj forum DOKŁADNIEJ;

Powrót