Zaciągnięcie kredytu - umowa

• Autor wątku Autor wątku Marek7878
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek7878

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Państwa. Niestety nie znalazłem odp. kategorii dla mojego zapytania więc piszę w tym miejscu. Do moderatora - proszę przenieść temat jeśli takowy topic już się znajduje..

Otóż stoję przed wyborem banku w którym zaciągnę kredyt na mieszkanie. Będzie to kredyt MIX tzn zawierający w sobie aktualnie spłacany przeze mnie poprzedni kredyt (jeszcze 19tys) jak i nowy na zakup mieszkania (150tys). Bank wyliczył mi że przy moich zdolnościach finansowych aby płacić około 1000zł raty miesięcznej muszę go zaciągnąć na okres 30-35lat. Ok, do tego miejsca wszystko jest dla mnie jasne. Niemniej jednak nie zamierzam płacić tego kredytu przez tyle lat, pewnie sprzedam mieszkanie po 2-3 latach i będę chciał spłacić kredyt (kapitał) wcześniej. Jednak oczywiście w tym wypadku nie chciałbym dalej płacić odsetek od wyliczonego kredytu na 30lat. Bank wspomniał że w takim wypadku oblicza sie wszystko jeszcze raz i płacę tylko tzw. opłatę karną za wcześniejszą spłatę kredytu (chyba około 1-2% kredytu). Tylko jak mieć pewność że rzeczywiście będę mógł tak zrobić w danej sytuacji?
Niestety boję sie że bank wykorzysta moją kompletną niewiedzę na ten temat i po prostu nie czytając długiej treści umowy (lub nie rozumiejąc) przeoczę ważne z punktu widzenia mojego interesu punkty umowy. Mam więc następujące prośby:

1. Jeśli to możliwe prosiłbym o porady na co powinienem zwracać uwagę przy analizowaniu i podpisywaniu umowy kredytowej?
2. Czy koniecznym jest wynajęcie usługi prawnika specjalizującego się w prawie bankowym w tym wypadku? Dla zapewnienia sobie świetego spokoju mógłbym tak zrobić choć oczywiście koszt honorarium skutecznie by mnie do tego pomysłu zniechęcił..

Jak najbardziej byłbym rad i wdzięczny za porady prawne w przypadku brania właśnie takiego kredytu w banku. Z zawodu jestem projektantem-grafikiem, odwdzięczyć się mogę tym w czym jestem dobry :) Niestety na prawie się nie znam, stąd piszę ten temat. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.

pozdrawiam

napewniej więc byłoby poprosić o wzór umowy i dac ją fachowcowi do przeanalizowania, dopytując się o mozliwość wczesniejszej spłaty.

Nie spotkałem się w ostatnim czasie z sytuacją, w której przy wcześniejszej spłacie kredytu trzeba było spłacać odsetki, które naliczyłyby się przez caly okres kredytowania. W umowie na pewno jest zapis dotyczący prowizji (paragraf "Opłaty i prowizje" albo coś podobnego) za przedterminową spłatę i w zależności od niego, chcąc uniknąć prowizji lub płacić ją jak najniższą, należałoby postąpić.
Moim zdaniem nie ma sensu zatrudniać w tej sytuacji prawnika. Jeśli zacytuje Pan na forum te przepisy, to na pewno uda się je rozszyfrować i przeanalizować.

pozdrawiam

A kto tu mówił o zatrudnianiu prawnika 8)

Powrót