Zaćma - operacja a ubezpieczenie Generali

• Autor wątku Autor wątku bPakos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bPakos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Drodzy Forumowicze,
Na początku tego roku wykryto u mnie zaćmę w obydwu oczach. Moje widzenie pogarszało się sukcesywnie, aż do września tego roku, kiedy wykonano mi wszczepienie nowej soczewki multifokalnej w lewym oku. Oko prawe jest nadal chore i się pogarsza, a operacja zaplanowana jest na koniec tego roku.

Jestem ubezpieczony przez firmę, w której pracuję w towarzystwie ubezpieczeniowym GENERALI, i chciałbym zgłosić roszczenie w związku... no właśnie z czym? Roszczenie w związku z ciężką chorobą? Może trwały uszczerbek na zdrowiu (sztuczne soczewki, mimo że zaawansowane technologicznie, mają pewne ograniczenia)? Mówimy tu o lewym oku, prawe jest ciągle przed operacją, lekarz mówi o 50% "widzenia", cokolwiek to znaczy. Proszę o radę, dokumenty niezbędne do oceny/odpowiedzi postaram się podesłać jak najszybciej.

Na wszelki wypadek załączam certyfikat.

certyfik1.png

nie widać certyfikatu, ale to chyba nic, ponieważ wątpię żebyśmy się wiele z niego dowiedzieli. Musisz szukać w OWU - sprawdzić np. rodzaje operacji, które obejmuje umowa, poważne zachorowanie, pobyt w szpitalu. Uszczerbek wątpliwe ponieważ najczęściej jest trwały uszczerbek w wyniku wypadku, a nie mówimy tutaj o tym. W zasadzie marnujesz czas, zgłaszaj co uważasz z certyfikatu i czekaj na odpowiedź od ubezpieczyciela. Dopiero w przypadku wątpliwości co do decyzji warto to skonfrontować z owu i opiniami.

Powrót