Żądanie o Zwrot Nadpłaty do Banku z winy w/w Placówki

• Autor wątku Autor wątku Michał Ochrymiuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał Ochrymiuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!.

Mam problem i prosiłbym o udzielenie fachowej opini z góry dziekuje.

Zapisałem sie w sierpniu na kurs jezyka angielskiego w Empik School.Wybrałem opcje płatności rat w wysokości 200 zł miesięcznie za pośrednictwem banku Meritum na tzw kredyt 0%.Najpierw uiściłem opłate 217zł bezposrednio w Szkole.Później jednak zobowiazałem się płacić za pośrednictwem w/w Banku.Wpłaciłem 2 raty ( 400 zł).Niestety z przyczyn finansowych musialem zrezygnować z udziału w zajeciach jeszcze przed ich rozpoczeciem. Wystosowałem pismo.Wszystko zostało przeprowadzone w sposób prawidłowy.Zwrócono mi kwote 217 zł bezposrednio ze Szkółki.Natomiast Bank niedość że oddał mi wczesniej zapłacone 400 zł to "dorzucił" do tego kolejne 598,- nadpłaty.Oczywiscie tych pieniedzy juz nie mam a po 3 miesiącach przyszło pismo że musze w ciagu 7 dni zwrócić w/w kwote nadpłaty która nastapiła w wyniku pomyłki ze strony banku.

Teraz powstają 2 pytania , czy rzeczywiście muszę zwrócic te pieniadze,czy z punktu widzenia prawa nie mam takiego obowiązku.Prosze mi powiedziec jak wygląda procedura

Drugie pytanie: Czy w zwiazku z nie zwroceniem pieniedzy moge znaleźć się w rejestrze dłużników - pytam bo chcialbym wziąć laptopa na raty

Jak sie w danej sytuacji zachować

Za Udzelnie Odpowiedzi serdecznie Dziekuje

Pozdrawiam
Michał Ochrymiuk

wydałem

na życie, jedzenie , rachunki prezenty na świeta.

Michał Ochrymiuk napisał:
Teraz powstają 2 pytania , czy rzeczywiście muszę zwrócic te pieniadze,czy z punktu widzenia prawa nie mam takiego obowiązku.

Skoro to nie były Twoje pieniądze to dlaczego miałbyś je sobie zatrzymać.

Powrót