Żądanie spłaty czynszu za 9lat

• Autor wątku Autor wątku SDominik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SDominik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich serdecznie :)

Dostałem wezwanie do spłaty zaległego czynszu, za okres 9 lat. O ile dobrze pamietam a nie mogę znalesć, jest przepis prawny mówiący o tym że można żadać spłaty zadłużenia do 3 lat wstecz.
Będę wdzięczny za podpowiedz (wzór) pisma do gminy, wyjasniającego sprawę. Oczywiscie zadłużenie za okres 3 lat jestem gotów zapłacic.
Do zadłuzenia doszło w związku z nie akceptowaniem kosztów remontów jakie poniosłem na rzecz wszystkich mieszkańców - pokrycie papą cieknącego dachu.

Pozdrawiam.

SDominik napisał:
Dostałem wezwanie do spłaty zaległego czynszu, za okres 9 lat. O ile dobrze pamietam a nie mogę znalesć, jest przepis prawny mówiący o tym że można żadać spłaty zadłużenia do 3 lat wstecz.

Nie ma takiego przepisu.

Nie ma takiego przepisu.

a i jest taki przepis:)
kodeks cywilny
Art.*118.* Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

czynsz jest świadczeniem okresowym więc tu jest termin 3 lat

Ostatnia edycja:
Wystarczy, że napiszesz odpowiedź na wezwanie do zapłaty gdzie na podstawie w/w art. podniesiesz przedawnienie roszczeń co do 2/3 okresu a za 1/3 (ostatnie 3 lata) uregulujesz w najbliższym czasie.

stern-75
art. 118 kc ewidentnie mówi, że termin przedawnienia wynosi lat trzy dla roszczenia o świadczenie okresowe (czynsz jest świadczeniem okresowym) czyli nie można żądać zapłaty dalszych lat bo się przedawniły

A no włąsnie nawet odnalazłem artykuły mówiące o tym, gdyby ktos był zaiteresowany, służę linkami :)

Dziękuję za szybką reakcję :)

Pozdrawiam.

ali3n88 napisał:
stern-75
art. 118 kc ewidentnie mówi, że termin przedawnienia wynosi lat trzy dla roszczenia o świadczenie okresowe (czynsz jest świadczeniem okresowym)

Oczywiście

ali3n88 napisał:
czyli nie można żądać zapłaty dalszych lat bo się przedawniły

Bzdura.

Przedawnienie roszczenia cywilnoprawnego nie powoduje, iż ono "znika" (w odróżnieniu od należności podatkowych i niektórych administracyjnych).

Otwórz dowolny podręcznik części ogólnej prawa cywilnego i doczytaj ten fragment.

Chciałabym dołączyć się do tematu,ponieważ nie wiem,czy art.118 kodeksu cywilnego odnosi się też do zadłużenia za czynsz w Spółdzielni Mieszkaniowej.Mam znajomą która zalega za czynsz dłużej niż 3 lata i czy w tym wypadku SM powinna żądać spłaty całej kwoty zadłużenia,czy tylko za ostatnie 3 lata.Za odpowiedź będę bardzo wdzięczna.

Zdefiniuję. Wierzyciel ma prawo domagać się spłaty całego zadłużenia. Nawet z przed kilku lat. Jednak. Jeżeli sprawa wyląduje w sądzie, można, a nawet trzeba podnieść zarzut przedawnienia zobowiązania starszego niż trzy lata ( art był cytowany) Oczywiście opisuję sytuację dotycząca długu, opłat za najem (czynsz) które jest świadczeniem okresowym, cyklicznym. Orzecznictwo jakie znam. Zazwyczaj oddala pozwy o długi starsze niż trzy lata Dotyczy, zarówno Spółdzielni jak i Zarządców Gminnych.

Witam.
Dziękuję bardzo za informację i szybką odpowiedź.

Powrót