Żądanie udzielenia wyjaśnień Art. 801 i Art. 761. § 1

• Autor wątku Autor wątku ispep
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ispep

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, dostałem dziś pismo od komornika że mam zapłacić dług w ciągu 7 dni od dostarczenia pisma i żąda on udzielenia wyjaśnienie z Art. 801 i Art. 761. § 1, w ten sam dzień pojechałem do kancelarii i w kasie wpłaciłem całą zaległą sumę którą zasądzono, ale żadnego wyjaśnienia nie składałem majątkowego itp. tylko w pełni spłaciłem zasądzona kwotę i teraz pytanie czy muszę się jeszcze raz do nich przejechać i takie coś złożyć ?, żebym czasem nie dostał 2000zł grzywny ? Dziękuję za odpowiedź.

Nie musisz.
Skoro byłeś w kancelarii, to mogli od Ciebie uzyskać te informacje bezpośrednio.
No, a jako że spłaciłeś całość nie było potrzeby uzyskiwania takich informacji - komornik uzyskuje je w celu "poszukiwania majątku" czyli np. gdzie pracujesz, gdzie masz konto bankowe itp.

Czyli niedługo wyślą list ze egzekucja została zakończona i nie ma już co się martwić.

ispep napisał:
Czyli niedługo wyślą list ze egzekucja została zakończona i nie ma już co się martwić.

Czy ktoś z kancelarii wyliczył ci dokładnie ile masz wpłacić w dniu wpłaty ? pomiędzy sporządzeniem pisma a wpłatą odsetki rosły.

damian xxx napisał:
Czy ktoś z kancelarii wyliczył ci dokładnie ile masz wpłacić w dniu wpłaty ? pomiędzy sporządzeniem pisma a wpłatą odsetki rosły.
Tak, dodatkowe odsetki zostały doliczone. Jak i dostałem potwierdzenie wpłaty z pieczęcią komornika.

Tak, dodatkowe odsetki zostały doliczone. Jak i dostałem potwierdzenie wpłaty z pieczęcią komornika.
To sprawa jest zakończona. Jak komornik zaksięguje, to wyda postanowienie o umorzeniu egzekucji z uwagi na uregulowanie zobowiązania.

Powrót