Żądanie wystawienia faktury na firmę pomimo zwrotu towaru jako konsument

• Autor wątku Autor wątku schnitzeer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

schnitzeer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry.
Prowadzę sklep internetowy i chciałbym zasięgnąć porady na temat sprzedaży na odległość.
Klient kupuje towar jako osoba prywatna, gdzie przysługuje mu możliwość zwrotu towaru w ciągu 14 dni. Po kilku dniach zwraca cześć zamówienia, które oczywiście przyjmujemy.
Czy następnie ma prawo żądać wystawienia faktury na firmę?
Firma celowo omija brak możliwości zwrotu, który jej nie przysługuje, kupując jako osoba fizyczna, następnie po dokonaniu zwrotu części towaru.

Proszę o wypowiedź czy jest to nadużycie, oszustwo czy też luka w prawie?

Czy są jakieś przepisy prawa które jasno to określają?

Zależy czy była to jedna umowa czy kilka umów sprzedaży. Prawo dopuszcza zakupienie w danym sklepie np. kilku produktów jako konsument (zatem odstąpienie od umowy przysługuje jeżeli wyczerpuje przesłanki art 27 UPK) oraz zakupienie kilku produktów w ramach prowadzenia DG (odstąpienie od takich umów nie przysługuje). Jeżeli osoba prowadząca DG nadużywa prawa do odstąpienia od umowy stwarzając, że kupiła produkt w ramach sprzedaży konsumenckiej może to kwalifikować przesłanki zawarte w art. 286 KK (przestępstwo oszustwa). Ciężko jednak udowodnić winę sprawcy w/w czynu jednak jest to możliwe.

altafox napisał:
to kwalifikować przesłanki zawarte w art. 286 KK (przestępstwo oszustwa)

Czyli... jak kupie towar prywatnie a pozniej wezme fakturę to muszę się trząść bo ktoś mnie może uznać za oszysta? :wow:

arturoooo napisał:
Czyli... jak kupie towar prywatnie a pozniej wezme fakturę to muszę się trząść bo ktoś mnie może uznać za oszysta? :wow:

Uważasz, że kupowanie produktów w ramach działalności gospodarczej a następnie korzystanie z prawa odstąpienia od umowy od niektórych produktów mimo tego, że prawa takiego osoba kupująca w ramach DG nie ma - nie kwalifikuje się do tzw. niekorzystnego rozporządzenia mieniem drugiej osoby o którym mówi art. 286 KK?

Ostatnia edycja:
altafox napisał:
Uważasz, że kupowanie produktów w ramach działalności gospodarczej

Zakup był chyba dokonany przez osobę prywatną? Tak czy nie?

Czy którykolwiek przepis prawny zabrania oddania paragonu i wzięcia faktury?

W jaki sposób doszło do niekorzystnego rozporządzania mieniem? :wow:

Masz tu prostą definicję NRM na którą się powołujesz [tekst ze strony Rzeczpospolistej]:

"Z niekorzystnym rozporządzeniem mieniem mamy do czynienia zawsze, gdy prowadzi ono do jakiegokolwiek pogorszenia sytuacji majątkowej pokrzywdzonego".

Ostatnia edycja:
arturoooo napisał:
Zakup był chyba dokonany przez osobę prywatną? Tak czy nie?

Można mieć wątpliwości, czy aby na pewno mamy do czynienia z konsumentem w myśl definicji zawartej w KC.

arturoooo napisał:
Czy którykolwiek przepis prawny zabrania oddania paragonu i wzięcia faktury?

Nie ma takiego przepisu, który by zabraniał. Ponadto nic na ten temat nie pisałem.

arturoooo napisał:
W jaki sposób doszło do niekorzystnego rozporządzania mieniem? :wow:

Mogło dojść, ale nie musiało. Wszystko zależy od okoliczności w/w sprawy i zamiarów kupującego, który mógł w sposób rażący nadużyć prawa do odstąpienia od umowy, które w tym przypadku mogło wcale nie przysługiwać w myśl UPK.

arturoooo napisał:
"Z niekorzystnym rozporządzeniem mieniem mamy do czynienia zawsze, gdy prowadzi ono do jakiegokolwiek pogorszenia sytuacji majątkowej pokrzywdzonego".

Zatem mogło do takiego niekorzystnego rozporządzenia mieniem dojść. Zależy wszystko od okoliczności, stan faktyczny przedstawiony przez autora jest zbyt połowiczny.

Wybacz ale szkoda mi czasu na bezsensowną wymianę zdań z tobą.

W jaki sposób pogorszyła się sytuacja majątkowa "pokrzywdzonego"?

^^^ pytanie retoryczne. nie musisz na nie odpowiadać.

arturoooo napisał:
Wybacz ale szkoda mi czasu na bezsensowną wymianę zdań z tobą.

W jaki sposób pogorszyła się sytuacja majątkowa "pokrzywdzonego"?

^^^ pytanie retoryczne. nie musisz na nie odpowiadać.

Jednym z ujemnych konsekwencji dla przedsiębiorcy "pogorszenia sytuacji majątkowej" w chwili gdy "rzekomy" konsument odstąpi od umowy oprócz utraty zysku ze sprzedaży jest również konieczność pokrycia chociażby kosztów wysyłki w jedną stronę - o tym mówi UPK (ustawa o prawach konsumenta). W mojej ocenie pokrycie kosztów wysyłki jest pogorszeniem sytuacji majątkowej zatem jest to niekorzystne rozporządzenie mieniem. Komentarze do kodeksu karnego definiują iż niekorzystne rozporządzenie mieniem to nie tylko uszczerbek majątku istniejącego ale też umniejszenie przyszłych zysków. W chwili gdy osoba prowadząca DG zakupuje towar do swojej firmy, zarazem odstępuję od umowy w sposób zdeterminowany i "wyrachowany" mimo, iż takiego prawa nie ma według UPK to w mojej ocenie naraża drugiego przedsiębiorce, który jest sprzedawcą do niekorzystnego rozporządzenia mieniem. Co za tym idzie w mojej ocenie czyn taki może wyczerpywać znamiona przestępstwa z art. 286 KK.

Przekonaj mnie zważając na powyższe, że nie mam racji.

altafox napisał:
Można mieć wątpliwości, czy aby na pewno mamy do czynienia z konsumentem w myśl definicji zawartej w KC.

Te wątpliwości powinna rozwiać treść uzasadnienia z wyroku sygn. akt VI ACa 775/14.

"Funkcjonalna w istocie definicja konsumenta przyjmuje jako punkt wyjścia pełnioną w danej chwili oraz sytuacji rolę ekonomiczną osoby fizycznej (która to osoba może następnie w innej już sytuacji pełnić rolę przedsiębiorcy)."

Powrót