Zadanie z postępowania administracyjnego

• Autor wątku Autor wątku Maras245
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maras245

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.
Mam zadane na ćw z postępowania administracyjnego:
Czy KPA ma zastosowanie w następujących sprawach, ale na początek dam jedną:

Wezwanie przez okręgową radę radców prawnych do uiszczenia składek na rzecz samorządu radców prawnych.

Moim zdaniem nie,ponieważ rada nie jest upoważniona do wezwania do uiszczenia składek mającego traktowanego jako decyzja administracyjna. Jeśli by tak było miałoby to podstawę w ustawie o radcach prawnych.

Z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Myślę że autorzy tego zadanie zapraszają Cię żebyś otworzył k.p.a. i w jednym z pierwszych jego przepisów zerknął na zakres stosowania tego kodeksu a potem zastanowił się czy Twój wypadek podpada pod ten zakres.

No okej.
No to w Art. 1 pkt. 2 KPA jest tak:
KPA normuje postępowanie w sprawach:
2) przed innymi organami państwowymi oraz przed innymi podmiotami , gdy są powołane z mocy prawa lub na podstawie lub na podstawie porozumień do załatwiania spraw określonych w pkt 1

Rada jest tym "innym podmiotem", ale z mocy prawa (ustawy o radcach prawnych) nie ma możliwości wezwania do uiszczenia składki.

Może i to błędny tok rozumowania, ale po to tu piszę by wyjść z ewentualnego błędu.

Raczej zastanowiłbym się czy sprawa składek w OIRP jest "sprawą określoną w pkt 1" w rozumieniu k.p.a.

No nie, bo w ustawie o radcach prawnych nie ma właściwości OIRP takiej jak "wezwanie do składek"

Nie jestem specjalistą od postępowania administracyjnego ale sądzę, że pytanie brzmi raczej jaki charakter prawny ma sprawa takiej składki. Czy jest to sprawa, o których mowa w k.p.a. w owym "pkt 1" (jak mówi fragment k.p.a., który zacytowałeś).

Edit: Np. znajdziesz akt prawny z którego wynika, że Sąd karny wzywa do uiszczenia opłaty od prywatnego aktu oskarżenia ale czy to znaczy że ta kwestia podpada pod k.p.a.?

Ostatnia edycja:
Powrót