żądanie zapłaty za rezerwację

• Autor wątku Autor wątku vladimir_gt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vladimir_gt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mamy taki problem z jednym pensjonatem, a niestety nie znam niemieckiego prawa i nie wiem czy jest to próba wyłudzenia czy faktycznie niemieckie prawo itd.

Sprawa wygląda tak :

Rezewrwowaliśmy noclegi w niemieckim pensjonacie, robił to kolega który jest w niemczech - mieszka tam i pracuje, i on mailował z właścicielką.

Wyszła taka sytuacja że część osób zrezygnowało w ostatniej chwili z wyjazdu i zamiast 20 osób przyjechało nas 12, na miejscu wielkie halo, że stratni, finalnie dorzuciliśmy więcej żeby nie mieli aż takich strat przez naszą nadwyżkową rezerwację i żeby załagodzić sytuację, i na miejscu było wszystko ok.

Właścicielka teraz wypisuje do mojego kolegi że pojdzie do sądu, myśleliśmy że to nierealne, okazało się ze poszła do jakiegoś adwokata i teraz kolega dostał pismo od niego z wezwaniem do zapłaty....

Moje pytanie brzmi - jak wygląda niemieckie prawo jeśli chodzi o taką sytuację z rezerwacją ? czy jest po stronie pensjonatu ?

Dodam jeszcze że mamy mały "haczyk" na nią, bo nie dostaliśmy żadnego rachunku i moglbyśmy ją tym "zaszantażować" żeby się odczepiła... no ale mowie jak już jakieś powazne pisma przychodzą to robi się nieciekawie....

będe wdzięczny zapomoc.

jak rezerwowal mailem, to dostal na pewno potwierdzenie rezerwacji, gdzie czarno na bialym sa jej warunki z karami umownymi na niedotrzymanie umowy i te warunki obowiazuj

Nie wiem, czemu nie dostaliscie rachunku, moze nie chcieliscie, to dostaliscie na pewno jakies pokwitowanie, ze zaplaciliscie, ale to nie Polska, ze wystawia sie wszedzie rachunki VAT w 3 egzemplarzach, zreszta to akurat ma malo wspolnego z kara umowna

Powrót