Żądanie zdjęcia maseczki

• Autor wątku Autor wątku geograf85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

geograf85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Czy pracownik sklepu ma prawo zażądać zdjęcia maseczki ochronnej i w jekim celu to czyni?

Rzecz miała miejsce w sklepie monopolowym zanim jeszcze powiedziałem co chcę kupić.

Czy procedura była zgodna z prawem czy mogę wnosić zażalenie do kierownka sklepu i na drogę prawną że zostałem potencjalnie narażony na zarażenie COVID-19?

Może, w celu potwierdzenia wieku osoby, najczęściej poprzez porównanie wizerunku osoby z dokumentem tożsamości — § 25 ust. 6 pkt 1 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 maja 2021 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii z późn. zm.

Z tym że po pierwsze w ogóle nie poproszono mnie o okazanie dokumentu a po drugie mam już prawie 36 lat więc idzie gołym okiem stwierdzić wiek po samej odsłoniętej części twarzy. ;)

Jakiś czas później byłem jeszcze na pobliskiem stacji benzynowej, opisałem sytuacje, spytałem czy tez tego sobie życzą i tam mi powiedzieli ze pierwszy raz się spotykają z taką procedurą. Sprawa więc nie jest taka oczywista dla wszystkich...

Ps. Czy mogę żądać aby sprzedawca przedstawił mi z jakiego tytułu prosi o zdjęcie maseczki i powołał się na odpowiedni przepis?

Powrót